caes

Collserola Del 14 de maig al 12 d’agost als nou municipis del Parc

Arrenca la vuitena edició de les jornades 'La vinya i el vi a Collserola'

13/05/2017

El programa aglutina diferents propostes organitzades conjuntament pels nou municipis del Parc Natural i vol apropar tothom al passat agrícola de Collserola i al seu llegat patrimonial. S’inicien el 14 de maig a Sant Feliu de Llobregat i finalitzen el 12 d’agost a Sant Cugat del Vallès.

A mitjan maig comença la vuitena edició de "La vinya i el vi a Collserola". Unes jornades que s'organitzen a partir de la voluntat de representants de tots els municipis del Parc i que busquen posar en relleu un passat agrícola comú.

La informació detallada de les jornades del 2017 es pot trobar al web del Parc a l’enllaç següent.

A finals del segle XIX, la vinya era ben present a les muntanyes de Collserola. Ocupava tots els vessants del Baix Llobregat, d’Esplugues al Papiol; el vessant del Vallès fins a Montcada i també valls interiors com les de Sant Medir i el Forat del Vent. Només a la zona de Santa Creu d’Olorda, s’hi conreaven 380 ha de vinya. Fins als anys seixanta del segle passat hi havien encara diverses vinyes en actiu, de manera que afortunadament es disposa del testimoni de veïns que han conreat la vinya, han regat amb el brou bordelès, han tingut cura dels ceps, dels cups i les premses, etc. i han pogut gaudir d’un bon most amb regust d’esforç, de tossuderia, de confiança.

Durant diversos caps de setmana, entre els mesos de maig i agost, tot un seguit d’activitats ens transportaran per la història i les vivències del passat agrícola de molts masos i masies de Collserola, que ens han deixat un ric patrimoni construït i una memòria d’usos i costums que cal preservar.

Les jornades s’inicien el diumenge 14 de maig a Sant Feliu de Llobregat, amb un taller experimental d’estampacions fetes amb vi. El 21 de maig es farà a Cerdanyola, al museu de Ca n’Oliver, una visita guiada al museu i al jaciment, un taller per a infants en què aquests aprendran a fer segells d’àmfores i, els adults, podran aprendre a preparar un vi a la grega.

El dissabte 27 de maig, la gent de la Cooperativa L’Olivera obriran les portes de la finca de Can Calopa de Barcelona per explicar el seu projecte social i ensenyar la recent restauració de la masia. Hi haurà un tast de vins i d’olis i us podeu apuntar al dinar popular.

El diumenge 28 de maig serà el torn del Can Coll. Centre d’Educació Ambiental, del Parc Natural de Collserola, on conviden a passejar per la vinya, escoltar poesia, menjar pa amb vi i sucre i també col·laborar a embotellar el vi de l’anyada 2014, per acabar amb un tast de vins amb noms d’ocells.

El 4 de juny al Papiol podeu participar en un taller d’estampació de bosses de roba amb motius vitivinícoles, que després us podreu emportar. A Can Ginestar, de Sant Just Desvern, han organitzat tot un seguit d’activitats sobre històries de vinyes, premses i vi els dies 7, 9 i 11 de juny. Bons veïns del poble ens explicaran els seus records i experiències.

A Montcada i Reixac, el 2 de juliol, amb motiu de la Festa Major de Reixac, es podrà visitar una mostra d’eines agrícoles que anomenen Montcada entre vinyes i camins. Els restauradors del poble oferiran un tast de vi.

El 22 de juliol serà el torn d’Esplugues de Llobregat, que ofereix un complet programa a la Masoveria del Museu de Can Tinturé, on es recordarà el negoci de producció de “xampany Marguery” que va obrir la família Brillas, es parlarà del llibre Masies i vida rural a Collserola i s’acabarà amb una classe, amb demostració inclosa, sobre el tast de vins.

Finalment, el 12 d’agost serà Sant Cugat del Vallès qui convida a participar en un taller familiar sobre els animals del món rural al Celler Modernista, que es podrà aprofitar per visitar.

Durant tots aquests mesos, des de Molins de Rei, animen a realitzar un parell d’itineraris a peu fins a l’Àrea de Lleure de Castellciuró i fins a l’ermita de Sant Pere de Romaní, tot buscant les restes de cabanes de vinya i murs de pedra seca que parlen de la intensa agricultura de muntanya que allà s’hi practicava.

Tal com es va començar a fer l’edició passada, a tots els llocs citats es trobarà la targeta de fidelitat, que premiarà amb un obsequi l’assistència a una tercera part dels actes programats. Els premis s’entregaran a Can Coll a partir del primer diumenge de setembre.

Descarregueu-vos el programa i a gaudir de la proposta!

 

compartir

Font de la informació: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola (CPNSC)

Categoria: Educació ambiental, Educació ambiental, Educació ambiental, Collserola, general,