caes

Litoral Des del 2010 ja s'han alliberat 1.560 exemplars

S'alliberen 18 individus de tritó verd criats 'ex situ'

16/06/2016

Com a part de les accions previstes en el 'Projecte de recuperació del tritó verd (Triturus marmoratus) a les Serralades de Marina i Litoral' que duu a terme la Societat Catalana d'Herpetologia (SCH), s'ha procedit a l'alliberament en una bassa del Vallès Oriental de 17 exemplars de tritó verd adults i 1 de juvenil procedents de la cria 'ex situ'.

La situació actual del tritó verd en l'àmbit de les Serralades de Marina (desaparegut) i Litoral (en perill i molt localitzat) va comportar aquest projecte de recuperació que es duu a terme de forma ininterrompuda des de l'any 2010. Aquest projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Badalona que va cedir l'ús d'unes instal·lacions de l'Escola de Natura Angeleta Ferrer, situada a Can Miravitges. Aquest fet va facilitar la cria de larves de tritó verd a partir de les postes d'exemplars reproductors adults capturats al medi natural i alliberats de nou després de la posta.

En el primer any del projecte, es van alliberar 85 individus, entre larves metamòrfiques i exemplars juvenils. L'any següent, el 2011, van ser 106 exemplars, entre juvenils i metamòrfics: 87 a una bassa de la Serralada Litoral i 19 en una de la Serralada de Marina. Per la seva banda, l'any 2012 es van alliberar 127 individus (112 juvenils i 15 larves), tots ells a la Serralada Litoral.

L'existència d'un nombre limitat, però rellevant, de punts d'aigua en condicions d'idoneïtat suficient on poder reforçar o bé establir noves poblacions de tritó verd en l'àmbit de la seva distribució coneguda va comportar l'adquisició l'any 2013 per part del Consorci del Parc de la Serralada Litoral d'una bassa artificial per a la cria d'amfibis, amb l'objectiu d'augmentar significativament el nombre de larves disponibles per alliberar en el medi natural.

L'experiència va donar un gran resultat i el 2013 es van poder alliberar un total de 658 individus (496 larves i 162 juvenils) a una bassa de Santa Maria de Martorelles i a una altra de Vilassar de Dalt. L'any 2014 es van alliberar 567 individus (375 larves i 192 juvenils) en dues tongades en una bassa de Vallromanes.

L'any 2015 els adults capturats com a reproductors van donar positiu de Batrachochytridium dendrobatidis, un fong específic dels amfibis que ha esdevingut una greu amenaça per a aquest grup faunístic. Es van tractar i guarir els animals, però el tractament al qual van ser sotmesos va influir en la posta, que va ser més reduïda. Tot i que els individus nascuts en captivitat van donar negatiu en totes les proves, per raons de seguretat es va optar per no alliberar-los al medi natural.
 
Finalment, enguany s'han reprès els alliberaments i a l'inici del mes de juny, tal com hem esmentat, es van deixar anar en una bassa de Vallromanes 17 exemplars de tritons adults entre mascles i femelles i un de juvenil provinents de la posta del 2015.
 
Des de l'any 2010 i fins al moment actual s'han alliberat, per tant, un total de 1.560 exemplars de tritó verd, bàsicament larves metamòrfiques i, en menor quantitat, juvenils i adults. Tots els exemplars han estat alliberats en basses situades en finques privades i cal subratllar la voluntat de col·laboració dels seus propietaris els quals n'han facilitat l'ús i s'han interessat pel projecte.
 
Cal destacar que l'any 2015 es van detectar els primers exemplars adults en una de les basses on s'havien alliberat larves i juvenils quatre anys abans. S'estan obtenint els primers resultats positius que esperem que es vagin ampliant i es puguin confirmar noves poblacions d'aquest amfibi amenaçat dins el Parc de la Serralada Litoral.

Per a més informació, podeu consultar el web de la Societat Catalana d'Herpetologia.

compartir

Font de la informació: Consorci del Parc de la Serralada Litoral

Categoria: hàbitats, fauna, Planificació i avaluació, amfibis, vertebrats, Litoral, Hidrologia, Biodiversitat, Recerca i seguiment, general,