caes

Montnegre-Corredor El cap de setmana del 14 i 15 de maig

Hortsavinyà s'omple d'activitats, tradició i festa amb la proposta 'El Montnegre es mou'

30/05/2016

Activitats tradicionals com el carboneig, música i tallers diversos organitzats per l'allotjament rural Masia Can Pica van aplegar més d'un centenar de persones a Hortsavinyà durant la jornada 'El Montnegre es mou' que també incloïa l'Aplec de l'Erola.

El diumenge 15  de maig es va celebrar, un any més, l'Aplec de l'Erola organitzat per l'Agrupament Escolta Montpalau de Pineda, amb un gran èxit d'assistència. Fira d'artesans, gegants, sardanes i balls tradicionals van omplir l'esplanada d'Hortsavinyà i van atraure la participació dels veïns de Pineda, Tordera, Calella, Palafolls i altres indrets, molts dels quals van arribar caminant, o corrent, ja que participaven a la marxa "Atrapa el senglar".

La novetat d'enguany va ser que el dia abans de l'aplec el veïnat d'Hortsavinyà, situat al terme municipal de Tordera, va acollir "El Montnegre es mou", un conjunt d'activitats organitzades pels concessionaris de l'allotjament rural Masia Can Pica, equipament de la Diputació de Barcelona, amb el suport de l'Ajuntament de Tordera i del Parc del Montnegre i el Corredor i amb la col·laboració també dels veïns i veïnes del territori.

L'objectiu principal d'aquesta jornada desenvolupada durant el dissabte 14 de maig era crear xarxa entre productors, veïns i diferents actors del territori, ampliant l'oferta d'activitats que s'oferien el dia de l'Aplec de l'Erola i organitzar, d'aquesta manera, tot un cap de setmana de propostes al Montnegre. En aquest context, prop de 120 persones van gaudir de les activitats organitzades durant tot dissabte. Al matí es van realitzar dos tallers: un grup participava al de formatges amb la Liliana de Can Ponet durant el qual també es va poder acompanyar en Joan de Can Claric a pasturar les Cabres Blanques de Rasquera (l'única raça de cabres autòctones de Catalunya), mentre un segon grup compartia el matí amb en Juanan, en el seu petit obrador, qui els ensenyava a fer pa de manera artesanal, amb llevat mare i amb farines de proximitat.   

Al migdia, Can Pica, dins la seva línia d'alimentació conscient, va oferir un àpat ben tradicional a preu popular, botifarra (ecològica de porc, amb opció vegana per a qui prefereix evitar la carn) acompanyada de les tradicionals seques (mongetes del ganxet de Tordera), una proposta que prima per la reducció del consum de carn, pels productes ecològics i/o de proximitat.

Durant la tarda, centrant-se en les tradicions del Montnegre, Cèsar Gutiérrez de Can Ponet va parlar dels boscos i els carboners i, a continuació, amb la participació de petits i grans es va construir una petita carbonera davant del Centre d'Informació d'Hortsavinyà, una maqueta que permetia veure com s'apilaven els troncs i els diferents materials emprats i de la que els visitants del parc van poder gaudir durant més d'una setmana. Per tancar aquesta jornada, el grup de música local Freetown, antic Banda Cool, van amenitzar un final de festa amb versions dels anys 60 als 80.

Intercanvis, aprenentatges, implicació del veïnat, dinamització del territori, promoció de productes i serveis del Montnegre són alguns dels resultats d'aquest dia que es va tancar amb un valoració molt satisfactòria per part de l'organització. Es tracta, doncs, de continuar descobrint els potencials que amaguen el Parc del Montnegre i el Corredor i la seva gent, i crear xarxa per impulsar nous projectes.

Podeu veure el cartell amb el programa a l'enllaç següent.

compartir

Font de la informació: Can Pica

Categoria: Educació ambiental, Montnegre-Corredor, Educació ambiental, general,