caes

Sant Llorenç-Obac Mentre durin les actuacions, l'accés a la cova estarà tancat

Intervenció arqueològica a la cova de les Ànimes

21/06/2017

El jaciment prehistòric de la cova de les Ànimes (Matadepera), al cor del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, és conegut des dels anys setanta pels descobriments de materials d'època neolítica trobats en excavacions arqueològiques.

Malauradament, la freqüentació de la cova i les remocions de terres descontrolades realitzades per desconeguts a l'interior de la cavitat han causat danys molt greus en els nivells arqueològics d'aquest jaciment.

És per això que el passat mes de novembre del 2016 el Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, va realitzar una breu intervenció arqueològica per a comprovar si restaven materials arqueològics entre els sediments remoguts.

Atès el resultat positiu, actualment el Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració del Parc i de l'Ajuntament de Matadepera, està portant a terme una intervenció arqueològica de més abast per recuperar el màxim de materials i d’informació del jaciment. Mentre durin aquestes actuacions l'accés a la cova de les Ànimes estarà tancat.

La intervenció, complexa per la difícil orografia del lloc, s'està desenvolupant amb èxit, i els resultats serviran per augmentar el coneixement del poblament prehistòric del massís de Sant Llorenç del Munt, molt ric en patrimoni arqueològic.

S'haurà salvat també una part d'un patrimoni absurdament destruït. La cova de les Ànimes és, tristament, l'exemple del mal que poden fer unes actuacions, siguin inconscients, siguin vandàliques, sobre un patrimoni cultural i mediambiental valuós i fràgil.

Entre tots cal combatre aquests fets mitjançant les visites respectuoses al patrimoni cultural i natural, difonent les bones pràctiques, i denunciant les accions perjudicials envers aquest patrimoni col·lectiu.

Per a més informació sobre el patrimoni arqueològic del Parc i el Neolític, consulteu els enllaços següents:

· "Els primers pastors de Sant Llorenç del Munt al VI mil·lenni aC" - La cova del Frare (Matadepera).

· Cota Zero. Revista d'arqueologia i ciència. Núm. 18 - El Neolític a Catalunya.

· "Les societats neolítiques". Revista Sàpiens.

compartir

Font de la informació: Joaquim Folch / Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya

Categoria: Sant Llorenç-Obac, general,