caes

Sant Llorenç-Obac Un biòleg ha començat a treballar des de la Mata

Primers passos del Centre Pilot de Monitoreig de la Biodiversitat de Muntanyes Mediterrànies

13/06/2016

L'objectiu de la creació d'aquest centre pilot entre la Diputació de Barcelona, la Universitat de Barcelona (UB) - Equip de Biologia de la Conservació dirigit pel Dr. Joan Real, i la Fundació Bosch i Gimpera és impulsar el seguiment de la biodiversitat a llarg termini i la recerca associada i donar eines per a la gestió i conservació sostenible de la biodiversitat i recursos naturals. També es treballarà en la creació d'indicadors de canvi ambiental, protocols de seguiment i aplicacions a la conservació.

L'activitat del centre s'ha començat a desenvolupar amb la contractació d'un biòleg que, des de l'1 de juny d'enguany, opera des de l'Oficina del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. La Mata.

El pla de treball es fonamenta amb la creació del Centre Pilot de Monitoreig de la Biodiversitat de Muntanyes Mediterrànies al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac establert en el conveni marc així com les actuacions que se'n deriven de funcionament per a l'any 2016 i que, de forma general, consistiran en l'elaboració d'indicadors de seguiment de la biodiversitat associats al canvi ambiental, protocols de seguiment dels indicadors, i transferència a investigadors i gestors en el marc del centre.

De forma específica, les actuacions a desenvolupar durant l'any 2016 consistiran a estudiar, en el marc de seguiments internacionals, aquells més rellevants i adients per a desenvolupar en el Centre Pilot, així com recollir informació existent sobre els seguiments rellevants de la biodiversitat al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac; elaborar indicadors específics de seguiment de la biodiversitat i canvi ambiental al parc, a nivell d'espècies, hàbitats, ecosistemes i processos ecològics, així com dels usos i gestió dels recursos naturals existents dels indicadores seleccionats; elaborar protocols estandarditzats i metodologies de seguiment dels indicadors específics seleccionats per tal que puguin ser implementats amb immediatesa en els seguiments de la biodiversitat a llarg termini en el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac; crear sinergies interdisciplinàries dels indicadors i protocols a desenvolupar entre investigadors i gestors, en el marc del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona pel període 2015-2024.

També se seleccionaran àrees, finques i parcel·les on, en el futur, es puguin desenvolupar els seguiments rellevants dels indicadors de la biodiversitat a llarg termini i divulgaran els protocols per tal que puguin ser emprats en altres àrees de muntanya mediterrània, així com altres espais protegits, en especial de la Xarxa Natura 2000.

En el procés per assolir la posada en marxa d'aquest Centre Pilot de Monitoreig de la Biodiversitat de Muntanyes Mediterrànies, la UB, a través de la Fundació Bosch i Gimpera, va sol·licitar un ajut a la Fundación Biodiversidad (Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente) per a desenvolupar el centre al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i aquesta darrera va atorgar un ajut menor i va demanar l'acceptació. La Diputació de Barcelona va donar-hi aleshores suport i es va comprometre a ajudar també al finançament.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Paisatge, fauna, Relleu, Gestió del medi, Recerca i seguiment, Planificació i avaluació, Bases de dades, Informació tècnica, Hidrologia, flora, hàbitats, Sant Llorenç-Obac, Biodiversitat, Meteorologia, Geologia, general,