caes

Parc Agrari Van decapar i envernissar un pont i plantes calèndules

Els voluntaris milloren l'entorn de la Masia Can Comas, al Parc Agrari del Baix Llobregat

18/04/2016

El dissabte 16 d'abril, més d'una vintena de membres del Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals van participar en una acció de voluntariat a la Masia Can Comas, al Parc Agrari del Baix Llobregat.

L'objectiu de l'activitat era millorar l'àrea d'esbarjo de l'exterior de la Masia Can Comas. Centre d'informació i gestió del Parc Agrari del Baix Llobregat, així com plantar plantes calèndules a la zona de l'hivernacle. 

Per tal d'assolir l'objectiu, els voluntaris del Cercle es van dividir en dos grups. Un primer grup va procedir a decapar i envernissar un pont de fusta situat a la zona d'esbarjo exterior de la Masia Can Comas i un segon grup va preparar la terra i va plantar calèndules a prop de l'hivernacle. La calèndula és una planta que s'utilitza en la regió mediterrània des de l'època dels grecs antics i amb anterioritat ja era coneguda pels hindús i els àrabs per les seves qualitats terapèutiques.

En total, es van arribar a plantar quasi tres-centes calèndules i els membres del Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals van convertir-se en grans horticultors gràcies a les explicacions de l'oficial de manteniment del parc, Javier Pérez. Per tal que totes les persones voluntàries realitzessin les dues activitats programades, cap al migdia els grups es van intercanviar les feines a fer.

Un cop finalitzades les tasques de manteniment de l'àrea d'esbarjo i la plantada de calèndules, el grup de voluntaris encara va disposar de temps per fer una visita a l'arborètum de Can Comas, una extensió d'1,5 hectàrees amb una col·lecció d'arbres fruiters que recull les principals varietats de nou espècies fruiteres que tradicionalment havien estat conreades a la comarca del Baix Llobregat: pomera, perera, cirerer, vinya, prunera, caquier, figuera, presseguer i olivera, amb un total de seixanta dues varietats diferents. Allí, de nou el grup va gaudir de les explicacions d'en Javier Pérez i van poder esporgar algunes de les dotze varietats de presseguer que s'hi troben.

A continuació, els membres del Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals es van dirigir cap a l'hivernacle i, guiats per en Javier Pérez, es van apropar fins al camp de carxofes de la Masia Can Comes on van poder collir-ne. Val a dir que el Baix Llobregat és la primera comarca productora de carxofes de Catalunya. Aquest producte es coneix amb el nom de Carxofa Prat i creix en una terra rica en minerals que li donen un sabor únic, tal com expliquen els cultivadors de la zona. Els participants van ser obsequiats amb esqueixos de calèndules per poder plantar-les a casa, un bonic detall per part del personal del Parc Agrari del Baix Llobregat

Per acabar d'arrodonir la jornada, els membres del Cercle van dur a terme una visitat guiada a la Masia Can Comas a càrrec d'en Raimon Roda, gerent del consorci. Situada al bell mig del Parc Agrari del Baix Llobregat, al municipi del Prat de Llobregat, el mas es va restaurar completament durant els anys 2003 i 2004 i presenta els elements arquitectònics característics de les masies d'aquesta comarca. Consta de diverses construccions i camps de conreu annexes, amb un total de 4,6 hectàrees.

La masia acull, actualment, el centre d'informació, documentació i serveis del Parc Agrari del Baix Llobregat, la gerència i la direcció del Parc Agrari, i el Centre de gestió agroambiental -constituït per les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) del Baix Llobregat: ADV de Fruita del Baix Llobregat, ADV d'Horta del Baix Llobregat i ADV d'Horta del Delta de Llobregat.

Com és tradició, amb l'àpat de germanor a l'àrea d'esbarjo es va donar per finalitzada la jornada.

Accions com aquesta se sumen a les habituals de replantació, arranjament de camins, seguiment de fauna, neteja i desembosc, suport a activitats de sensibilització ambiental, esportives o culturals, que realitzen els membres del Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals, recordem-ho, un projecte de participació i sensibilització ambiental obert a totes les persones amants de la natura i compromeses amb la preservació dels espais naturals.

compartir

Font de la informació: Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals

Categoria: Parc Agrari, Educació ambiental, Cercle de voluntaris, Educació ambiental, general,