caes

Montseny | Montnegre-Corredor | Xarxa de Parcs Naturals Adreçada als tècnics de conservació i guardes dels parcs que hi participen

La XPN i el Museu de Ciències Naturals de Granollers organitzen una jornada d’intercanvi d'informació sobre els seguiments de fauna

27/04/2017

El dimarts 4 d’abril va tenir lloc al Museu de Ciències Naturals de Granollers la 1a Jornada de transferència dels seguiments de papallones, petits mamífers, ratpenats i amfibis efectuats en el marc del Conveni de col·laboració per a l’execució del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona i el Museu de Ciències Naturals de Granollers.

Durant la sessió, els diversos responsables dels programes de seguiment van explicar i compartir amb els tècnics de conservació i els guardes dels parcs que hi col·laboren els resultats principals de la tasca efectuada durant el 2016. La Jornada va permetre, a més a més, realitzar un profitós intercanvi d'impressions sobre el funcionament dels diversos seguiments i posar en comú els dubtes metodològics que han pogut sorgir al llarg de l’any.

Daniel Guinart (Xarxa de Parcs Naturals) va presentar la 1a Jornada de transferència i Mireia Vila (Xarxa de Parcs Naturals) i David Carrera (Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial) van obrir-la explicant els antecedents del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural (fauna: papallones, petits mamífers, ratpenats, amfibis i rèptils).

A continuació, Constantí Stefanescu (Museu de Ciències Naturals de Granollers) va presentar els resultats del seguiment de ropalòcers; Ignasi Torre (Museu de Ciències Naturals de Granollers), del seguiment de petits mamífers; Carles Flaquer (Museu de Ciències Naturals de Granollers), del seguiment de lirons; Jordi Serra-Cobo i Marc López-Roig (Àreaambiental SL i Universitat de Barcelona), del corresponent als ratpenats; Fèlix Amat (Museu de Ciències Naturals de Granollers), del seguiment d’amfibis, i, finalment, Xavier Puig (Galanthus Associació) va abordar els criteris en la selecció de les estacions de seguiment.

L’interès de la iniciativa fou evident i així ho va evidenciar l’alta participació dels tècnics i guardes implicats en els seguiments, que van superar la trentena.

El Conveni de col·laboració per a l’execució del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural (fauna: papallones, petits mamífers, ratpenats, amfibis i rèptils) de la Xarxa de Parcs Naturals entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la XPN de la Diputació de Barcelona s’estructura en quatre línies principals essent la part més important la corresponent als seguiments i recerca sobre els grups de papallones, ratpenats, petits mamífers, amfibis i rèptils.

Aquestes accions són les que compten amb una major implicació dels guardes dels parcs atès que alguns són responsables del seguiment de les papallones (BMS), del control de cavitats amb presència de ratpenats o del seguiment de les caixes refugi dels ratpenats forestals, entre d'altres. Els indicadors que resulten dels seguiments són imprescindibles per valorar l'estat de conservació dels grups faunístics estudiats i del medi on viuen.

Tanmateix, la divulgació és una altra línia del conveni. Així, la 1a Jornada de transferència ha estat una fita important per divulgar al personal que el duu a terme els resultats principals del Conveni, una informació molt valuosa que podrà incorporar-se a la nova pàgina web Conservació de la Biodiversitat, recentment posada en marxa al portal web de la Xarxa de Parcs Naturals.

La valoració de la 1a Jornada ha estat molt positiva, conscients que una millor comunicació comporta un millor treball.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: ocells, fauna, insectes, Planificació i avaluació, Divulgació, invertebrats, Gestió del medi, mamífers, Diputació de Barcelona, Montseny, Notícies d'arreu, amfibis, vertebrats, Montnegre-Corredor, Biodiversitat, Xarxa de Parcs Naturals, Ponències, Recerca i seguiment, general,