caes

Montseny | Xarxa de Parcs Naturals A l'Institut d'Estudis Catalans

Es presenta 'Santuaris, ermites i capelles a l’època del barroc', Primer Premi Rafael Patxot i Jubert

03/04/2017

El dimarts 30 de març va tenir lloc a la Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) la presentació de Santuaris, ermites i capelles a l’època del barroc. Geografia sagrada de la muntanya catalana, de Maria Garganté, professora d’Història de l’art a la UAB, i Xavier Solà, professor de geografia i història a l’ensenyament secundari. L’obra és la guanyadora del Primer Premi Rafael Patxot i Jubert, que atorgà el Consell Assessor de la Masia Mariona l’any 2015 i que es va donar a conèixer l’abril del 2016.

La presentació va anar a càrrec, a banda dels dos autors, del diputat adjunt d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Jesús Calderer, i del president de l’Institut d'Estudis Catalans, Joandomènec Ros.

La Diputació de Barcelona i l’Institut d’Estudis Catalans col·laboren actualment en diversos àmbits de difusió del coneixement i de la cultura, i aquesta publicació n’és una mostra. Es tracta de l’estudi guanyador de la 1a edició del Premi Rafael Patxot i Jubert, convocat per l’Institut d’Estudis Catalans i, a iniciativa del Consell Assessor de la Masia Mariona, creat per la Diputació de Barcelona, que és qui aporta la dotació del premi, i del qual, amb altres institucions científiques i acadèmiques del país, també en forma part l’IEC.

La figura de Rafael Patxot, encara relativament desconeguda, representa de manera eminent l’empenta i la projecció de la Catalunya de les primeres dècades del segle XX. El seu interès enciclopèdic per les lletres i les ciències es va concretar en una extraordinària i valuosa aportació, tant de manera directa, en la seva activitat com a astrònom i meteoròleg, com en la seva generosa faceta de mecenes científic i cultural.

Cal dir que l’obra premiada encaixa de ple amb el llegat que Rafael Patxot va deixar. Com van explicar els autors durant la presentació: “Es tracta d’un extens treball de camp sobre esglésies, capelles i santuaris del Pirineu i Prepirineu català, fet amb un to interdisciplinari que té en compte no tan sols la geografia santa, sinó també la història de l’art i la història de les mentalitats.”

El proper 21 d’abril es proclamarà el guanyador de l’edició del Premi Rafael Patxot 2016, un nou títol que ampliarà la llista de contribucions que honoraran la memòria d’aquest gran home de cultura.

Per a més informació sobre la vida i el llegat de Rafael Patxot, consulteu els enllaços següents:

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Llibres, revistes i CD, Montseny, Xarxa de Parcs Naturals, general,