caes

Collserola Es desenvoluparà a la finca agrícola de Can Domènech, impulsors de la prova i membres de l'Associació Collserola Pagesa

La pagesia de Collserola i el Consorci del Parc Natural inicien una prova de silvopastura amb rucs per recuperar mosaic agroforestal

25/07/2022

S’inicia una prova pilot de pastura amb rucs al bosc, a la finca de Can Domènech, impulsada per la pagesia de Collserola amb el suport del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. La iniciativa vol contribuir a la recuperació d’espais oberts com a mesura de millora de la biodiversitat i prevenció d’incendis. La silvopastura amb rucs és una estratègia complementària als ramats permanents que hi ha la serra, la recuperació de finques agrícoles i la gestió forestal.

El projecte ha estat impulsat per Paul Domènech, pagès de Collserola, amb el suport del programa Alimentem Collserola (projecte de Transició Agroecològica impulsat pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i desenvolupat per la cooperativa Arran de terra), amb l’objectiu d’obrir espais oberts en zones del Parc on no es pot fer agricultura o que són massa tancades perquè hi entri un ramat de cabres o ovelles. Aquesta prova és un primer pas per valorar la possibilitat que el ramat de rucs pugui anar rotant pels diferents espais de bosc adjacents a les finques agrícoles del Parc, sota vigilància i cura de la pagesia.

Els rucs que han vingut a la finca provenen de decomisos. El seu propietari, en Marc Arcarons, treballa pel foment de la silvopastura des de Ramats de Foc de la Fundació Pau Costa. En el disseny de la prova pilot també hi han participat el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). En la construcció del tancat, que ha estat una tasca complicada per les característiques del terreny, hi han participat un bon nombre de persones voluntàries de l’Associació Collserola Paisatge Viu. El tancat s’ha finançat parcialment amb una Subvenció pels espais naturals de Catalunya del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

La massa boscosa continuada representa un risc major en cas d’incendi a la serra, per tant, la recuperació planificada d’espais oberts que generin discontinuïtat en el paisatge boscós és una gran eina de prevenció. La pastura amb rucs pretén ser una eina més en la recuperació d’espais oberts i la gestió agroforestal, sobretot en zones estratègiques, complementària a la feina que ja fan els vint-i-cinc projectes agrícoles i els quatre ramats permanents que viuen i treballen a Collserola a més de la gestió agroforestal que fa el Consorci del Parc (CPNSC).

Des de l’any 1956, s’ha perdut un 72 % de la superfície agrícola a Collserola causada per la disminució del nombre de pagesos i pageses, igual que ha passat a la resta de Catalunya i que suposa una pèrdua de producció d’aliments a escala local, de capacitat de gestió del territori, de biodiversitat i de multitud de serveis ecosistèmics que la pagesia brinda a la societat. Per això, l’eina més eficaç per a la prevenció d’incendis a llarg termini és el consum de producte local agroramader per tal que aquestes petites i mitjanes finques siguin viables i la pagesia rebi una remuneració justa per la seva feina.

Des de Can Domènech s’inicia una campanya d’apadrinament de rucs per obrir la participació de la ciutadania i per tal que veïns i veïnes de Collserola puguin contribuir a la tasca de prevenció donant suport a aquest projecte.

Per a més informació es pot consultar el Catàleg de la pagesia de Collserola.  

compartir

Font de la informació: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola (CPNSC)

Categoria: Paisatge, flora, fauna, vertebrats, mamífers, hàbitats, Gestió del medi, Collserola, Biodiversitat, ODS,