caes

Foix Sobre història, fauna, vegetació, ecologia, hidrologia, geologia, geografia i ús públic

La V Trobada d'Estudiosos del Foix presentarà més d'una vintena de comunicacions

01/06/2022

El Molí del Foix de Santa Margarida i el Monjos acull, el dimecres 22 de juny, la V Trobada d'Estudiosos del Foix. Durant la jornada, es compartirà informació sobre els estudis, actuacions i recerques fets els darrers anys a l'entorn del patrimoni natural i cultural del Parc del Foix, del riu que li dona nom i de tota la seva conca. Es presentaran 25 comunicacions que aborden temes vinculats amb la història (10), fauna (6), flora i vegetació (3), geografia (2), ús públic (2), ecologia (1) i geologia (1).

Història, fauna, flora i vegetació, geologia, geografia, ecologia, hidrologia i ús públic són les temàtiques de les ponències que es presentaran el proper 22 de juny a la V Trobada d’Estudiosos del Foix, un esdeveniment que inicialment s’havia de fer el 16 de juny del 2020 i es va ajornar també el 2021 degut a la situació de la pandèmia.

Hi ha inscrites 25 comunicacions, distribuïdes en 10 sobre història; 6 sobre aspectes relatius a la fauna; 3 de flora i/o vegetació; 2 d’ús públic, 2 de geografia, 1 d’ecologia i 1 de geologia.

En el bloc més nombrós, dedicat a la història, es presentaran ponències sobre, entre d’altres, el Centenari del Sindicat Agrícola Masucaire; el jaciment protohistòric de la Timba de Santa Bàrbara de Castellet i la Gornal; o la covota de la font de Sant Llorenç, a Santa Margarida i Monjos. La música també protagonitzarà una comunicació sobre els diferents estils musicals que amenitzaven les festes de Torrelletes a les primeries del segle XX.

Pel que fa al bloc sobre fauna, hi haurà comunicacions sobre estudis quiropterològics al Parc del Foix; la migració postnupcial d’ocells; una anàlisi sanitària de malalties emergents d’amfibis, i les estructures d’emmagatzematge d’aigua i el seu impacte en la fauna salvatge.

L'apartat de flora i vegetació oferirà ponències sobre la flora arvense de les vinyes de la conca del Foix i la DO Penedès; la implementació del seguiment estandarditzat de flora amenaçada (SEFA) al Parc; el projecte de Flora exòtica del Parc del Foix (suport de la ciència ciutadana per la gestió d’aquestes espècies), i la detecció precoç de l’eruga barrinadora de les palmeres (Paysandisia archon) al Parc.

En l’àmbit dedicat a la geografia, es parlarà del camí ramader de Marina i, pel que fa a la geologia, es presentarà una comunicació sobre una tortuga gegant al Miocè de la Bleda (Puigdesser, Santa Margarida i El Monjos, Alt Penedès). I en el camp de l’ecologia es parlarà de la xarxa pecuària com a nexe de connexió entre diferents espais naturals.

El balanç dels primers quinze anys del Centre de Documentació del Parc i un projecte d’Aprenentatge i Servei al Parc, són els dos temes que farciran el bloc dedicat a l’ús públic.

Veure aquí el programa de les diverses comunicacions.

Enguany i com a novetat, els assistents podran assistir personalment o virtualment a la Trobada, a través de l’emissió en directe via streaming a través del canal Youtube de la Xarxa de Parcs Naturals. En aquest enllaç es pot fer la inscripció com a oients.

Història d'unes Trobades

Durant els divuit anys en què s’han anat celebrant aquestes Trobades, la I Trobada es va celebrar els dies 4 i 6 de novembre del 2004, s'ha pogut constatar l’efecte positiu de la protecció d’aquest entorn natural i cultural. La situació del Parc del Foix, receptor principal d’actuacions positives i negatives en aquesta conca fluvial, el fa el lloc més indicat per valorar-ne l’estat de salut.

Malgrat ser una conca situada en una comarca primordialment agrícola i industrial, l’evolució positiva dels indicadors ecològics i ambientals demostren que la conservació i la sostenibilitat són compatibles amb el desenvolupament social i econòmic del territori.

Bona part d’aquest èxit ha estat possible, precisament, gràcies a la suma d’estudis i recerques que es duen a terme des de diferents àmbits de la ciència i la cultura ja que, si bé el seguiment del patrimoni natural és bàsic en un espai natural protegit i el seu entorn geogràfic, el patrimoni cultural també ha ocupat bona part dels esforços en la gestió d’aquest espai.

Totes les comunicacions presentades anteriorment es poden consultar al catàleg col·lectiu de la xarxa de centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Relleu, Paisatge, Geologia, Hidrologia, flora, fauna, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Divulgació, Foix, Biodiversitat, Diputació de Barcelona, ODS,