caes

Foix Hi van assistir una quarantena de persones i es van poder seguir en línia

Un total de vint-i-cinc ponències presentades a la V Trobada d'Estudiosos actualitzen estudis, recerques i actuacions al Parc del Foix

23/06/2022

Després de dos ajornaments pel coronavirus, finalment el Parc del Foix va poder celebrar la V Trobada d’Estudiosos. Va ser el dimecres 22 de juny al Molí del Foix, de Santa Margarida i els Monjos. S’hi van presentar vint-i-cinc ponències i hi va haver una quarantena d’assistents. Per primer cop, es van poder seguir en directe en línia, a través del canal Youtube de la Xarxa de Parcs Naturals. 

Les vint-i-cinc comunicacions, de la mà de vint-i-dos ponents, van abordar temes vinculats amb la història (10), fauna (6), flora i vegetació (3), geografia (2), ús públic (2), ecologia (1) i geologia (1) al voltant del patrimoni natural i cultural del Parc del Foix (constituït pels municipis de Santa Margarida i els Monjos i de Castellet i la Gornal), del riu Foix i de tota la conca. Les jornades s’havien de fer inicialment el 16 de juny del 2020 i es va ajornar també el 2021 degut a la situació de la pandèmia.

Entre les ponències presentades, es poden assenyalar les dedicades a l’àmbit de la recerca i estudis arqueològics en diferents indrets i jaciment del Parc (com l'ermita de la Senabra, els jaciments de la timba de Santa Bàrbara, la cova del Trader, la cova XXV, la covota de la font de Sant Llorenç o l’avenc de Sant Antoni). També van tenir un paper destacat l’antropologia, la geografia i la sociologia amb comunicacions sobre la història del Sindicat Agrícola Masucaire, les festes populars de Torrelletes o la recuperació del camí Ramader de Marina.

Bloc naturalístic

En el bloc d’àmbit més naturalístic, van destacar el seguiment de flora amenaçada que es fa al Parc, la petició de suport de ciència ciutadana per cartografiar flora exòtica, així com els treballs per a la detecció primerenca de la invasora eruga barrinadora de les palmeres (Paysandisia archon) vinculats a la protecció del margalló (Chamaerops humilis).

Pel que fa a la fauna, es va parlar de la protecció i seguiment de ratpenats; de l’estat de les poblacions d’amfibis (en relació amb la riquesa, malalties detectades i recuperació de punts d’aigua); de la migració d’ocells, i de la compatibilització de les estructures d’emmagatzematge d’aigua amb la conservació de la fauna salvatge. Finalment, el tema de la qualitat de les aigües de la conca del riu Foix, incloses algunes propostes per a la millora del pantà de Foix, va cloure la jornada.

Disponible al canal Youtube de la Xarxa de Parcs Naturals

La V Trobada d'Estudiosos es va poder seguir en línia en directe a través del canal Youtube de la Xarxa de Parcs Naturals​​​​​​ i es poden consultar.

Enregistrament de la sessió del matí:

 

Enregistrament de la sessió de la tarda:

 

Totes les comunicacions presentades en Trobades anteriors -i les que s’editaran en la monografia que aplegarà les d’aquesta edició- es poden consultar al catàleg col·lectiu de la xarxa de centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals. Precisament, una de els comunicacions presentades va versar sobre com accedir i fer-hi consultes.

La propera Trobada d'Estudiosos del Foix es preveu el juny del 2026.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, flora, fauna, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Divulgació, Ponències, Vídeos, Webs, Publicacions, Foix, Biodiversitat, Educació ambiental, Diputació de Barcelona, ODS, Educació ambiental,