caes

Garraf La seva conservació està lligada a la dels boscos que habita

Dos ornitòlegs estudien l'astor al Parc del Garraf amb la instal·lació d'una càmera

21/12/2020

El Parc del Garraf amaga en els seus boscos diverses parelles d'un dels rapinyaires forestals més poderosos: l'astor. La seva vida diària és un dels secrets més ben guardats pel bosc. Per tal d'esbrinar-la, els ornitòlegs Xavier Segarra i Rodrigo del Amo han instal·lat aquest 2020 una càmera amb què s'han pogut enregistrat imatges del seu comportament quotidià durant l'època de cria.

Aquesta informació ha permès a Xavier Segarra i Rodrigo del Amo millorar el coneixement d'aquesta espècie dins del Parc i constatar que la seva conservació està lligada a la dels boscos on habita. L'enregistrament permet conèixer l'experiència de videoseguiment que s'ha fet.

En el vídeo, que porta per nom "Instal·lació de càmeres als nius de l'astor del massís de Garraf", els ornitòlegs expliquen la singularitat del Garraf, amb penya-segats i roca calcària i màquia de margalló. Aquest paisatge ple de pedra i espais oberts és el regne de l'àliga cuabarrada. També donen a conèixer que després dels incendis dels anys 1982 i 1994 es van crear nous boscos però encara en queden alguns anteriors. En aquests petits fons, sovint rodejant vinyes o camp, hi han anat niant rapinyaires forestals, com l'astor, a mesura que ha anat creixent la cobertura herbícola.

L'astor és un rapinyaire de bosc difícil de veure a qui agraden les pinedes madures i que cria en nius grans molt amagats. La cria comença entre finals de març i principis d'abril. En el vídeo s'explica amb detall com és aquest període en la vida d'una parella d'astors, què cacen, com coven, etc. fins al naixement i vol de dos polls.

compartir

Font de la informació: Xavier Segarra i Rodrigo del Amo

Categoria: Paisatge, fauna, vertebrats, Recerca i seguiment, Maneig hàbitats/ecosistemes, Garraf, Biodiversitat, Vídeos, Fauna, Fauna. Espècies vulnerables,