caes

Garraf Gràcies al conveni amb el Gremi d'Àrids de Catalunya

El Parc del Garraf equipa una parella d'àguila cuabarrada amb emissors

09/07/2020

Una de les parelles d’àguila cuabarrada del Parc del Garraf s'ha equipat amb emissors GSM/GPRS gràcies al conveni de col·laboració signat entre el Gremi d’Àrids de Catalunya (i les empreses associades) i la Diputació de Barcelona per a l’estudi i la conservació de l’àguila cuabarrada al Parc del Garraf. Amb les dades obtingudes sobre la seva biologia, alimentació, zones que freqüenta i nidificació, entre d'altres, es podrà conèixer millor l'espècie i garantir-ne la conservació.

Els emissors estan subjectes als individus mitjançant un arnès fabricat a mida i no suposa cap afectació a la conducta dels animals (vegeu vídeo). Aquests emissors acumulen dades de localització GPS exacte de cadascun dels individus periòdicament. La descàrrega d’aquestes dades es realitza diàriament a través de la xarxa de telefonia mòbil mitjançant la tecnologia de transmissió de dades GSM. Aquests emissors funcionen gràcies a les plaques solars que porten incorporades i tenen una vida útil d’uns tres anys.

Les dades del moviment i localització diaris obtingudes dels individus d’aquesta parella de manera permanent i durant un llarg període de temps permetran l’obtenció d’informació bàsica sobre la seva biologia, per exemple, la determinació de l’àrea que freqüenta la parella, dominis vitals, selecció d’hàbitat, zones d’alimentació, ritme d’activitat diària, detalls sobre el comportament reproductiu, taxa de renovació de parelles, etc.

Els estudis de seguiment de l’àliga cuabarrada permetran actualitzar les zones més sensibles d’ocupació del Parc del Garraf, així com desvelar interrogants referents a la seva biologia. Aquesta informació és vital a l'hora de proposar mesures de millora per a la correcta conservació d’aquest espècie, així com dissenyar els plans de restauració de les pedreres presents de la zona de Parc més favorables per a la preservació dels seus hàbitats.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Garraf, fauna, Gestió del medi, mamífers, hàbitats, Vídeos, Recerca i seguiment, general,