caes

Garraf Els animals escamparan les llavors ancestrals i faran prevenció d'incendis

En marxa al Parc del Garraf un projecte de regeneració de pastures i biodiversitat amb els cavalls de la Fundació Miranda

07/10/2020

Aquest mes de setembre, la Fundació Miranda ha iniciat amb el Parc del Garraf una iniciativa única a la comarca que connecta cultura i natura. Es tracta d'un projecte pilot de regeneració de pastures i biodiversitat que compta amb el suport dels cavalls lliures de la Fundació Miranda que passen la tardor i l'hivern al Parc. Els cavalls escamparan les llavors ancestrals alhora que faran una tasca de prevenció d'incendis.

En el marc d'aquest projecte, gràcies a l’assessorament de Jordi Bartolomé, expert de la UAB, del record d’alguns agricultors del Garraf i d’en Pep Bover, expert en recuperació i conreu de granes ancestrals del Berguedà Cal Pauet, s’han triat les llavors adequades per sembrar tres hectàrees de feixes i camps al Parc del Garraf.

Així, el dimecres 30 de setembre, el voluntariat de la Fundació Miranda i personal del Parc del Garraf amb la col·laboració de membres del Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals han sembrat aquestes hectàrees amb llavors ancestrals, una actuació que farà que la biodiversitat augmenti en el territori. L'arribada de llavors com la veça villosa, el fenigrec, la trepadella, el lotus, etc., a més, recuperarà una part del patrimoni genètic.

Els camps més grans s'han llaurat molt superficialment per no trencar l’estructura del sòl. Carles Bartra, de Vega de Ribes, ha estat el responsable d’aquesta feina. Les feixes més emboscades se sembraran segons els principis de l'agricultura regenerativa, amb sembra directa sense llaurar, i dallant les herbes adventícies per fer un encoixinat postsembra.

Augment de la biodiversitat i prevenció d'incendis

Els cavalls seran els encarregats d'escampar aquestes llavors de biodiversitat. Un cop sembrats, els camps i les feixes es preservaran fins que creixi l'herba i aleshores hi entraran els cavalls en un maneig racional, en què ells rebran aliment i després l'escamparan pel Parc, alhora que seguiran fent prevenció d'incendis. També es deixarà alguna feixa sense pasturar per tal que grani i s'escampi la llavor amb el vent.

Aquestes accions aniran acompanyades d’una rotació de pastures per permetre el creixement de l'herba també un cop pasturada, la regeneració de la pastura i la reducció de la càrrega parasitària. Finalment, es farà el monitoratge de l'estat i la condició dels cavalls, de l’evolució de la flora i la vegetació i de la presència d'aus i altres animals a la pastura.

Els cavalls tanquen un cercle d'ecologia, sostenibilitat i economia circular i fan visible la connexió entre animals, persones i natura que transforma el paisatge en quelcom més viu en el marc d'un projecte que connecta el territori (el Berguedà - el Garraf) com també ho fa el camí ramader de Marina, que passa per les comarques del Penedès, el Bages, Osona i el Berguedà, i per on arriben al Parc del Garraf els cavalls de la Fundació Miranda des del Pirineu.

Tres anys ja de presència dels cavalls al Parc del Garraf han permès que, pasturant, aquests animals hagin evidenciat antigues feixes de conreu, pous, fonts, marges i senders, recuperant part de la cultura del territori. Una memòria perduda que, any rere any, s’ha anat redescobrint amb la col·laboració de persones voluntàries, altres associacions de la comarca i amb el suport de l'Ajuntament d Olivella i del Parc del Garraf.

La Fundació Miranda es dedica a recuperar animals en situació de maltractaments i d'abandonament, per a més informació sobre els seus objectius i activitats, consulteu la pàgina web www.fundaciomiranda.org.

compartir

Font de la informació: Fundació Miranda

Categoria: Relleu, Paisatge, flora, fauna, vertebrats, mamífers, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Garraf, Prevenció incendis, Cercle de voluntaris, Biodiversitat, ODS, Oficina Tècnica de Prevenció d'Incendis,