caes

Garraf En el marc del Pla avifauna d'Endesa

Senyalitzades tres línies elèctriques del Parc del Garraf per protegir les aus

12/05/2022

Tres línies elèctriques que travessen el Parc del Garraf han estat senyalitzades amb 330 balises per prevenir els ocells d’una possible col·lisió. Es tracta d’uns dispositius reflectants i giratoris que s’han hagut de col·locar amb un dron en uns treballs que s’han realitzat en tensió per tal de no interrompre el servei als clients L’actuació, realitzada per la companyia Endesa en coordinació amb el Parc del Garraf i la col·laboració de la direcció de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat, s’emmarca en el Pla avifauna de la companyia elèctrica per reduir el risc d’electrocució i col·lisió d’ocells a la xarxa. Els treballs continuaran a finals de maig i principis del proper mes de juny.

Les balises que es col·loquen a les línies elèctriques són uns dispositius que tenen un aspecte similar a un clauer, fets d’un material resistent a les inclemències del temps i en forma de trapezi. A la part superior tenen un sistema d’acoblament amb el qual queden agafats a la línia, i a continuació una petita peça rotatòria que els permet girar amb el vent. A les dues bandes del trapezi hi ha els reflectants, que són tan diürns com nocturns.

Durant el dia, amb la incidència de la llum solar, actua refractant-la, amb un efecte com el que provocaria un mirall enfocat cap al sol visible fins a 400 metres de distància. Durant les hores del capvespre i la nit, emet llum ultraviolada gràcies a un material luminescent, en aquest cas, només visible per a les aus en condicions de poca llum i boira. Funciona, de fet, com un espantaocells ja que impedeix que les aus es posin en un radi de 7,5 metres.

Per a la seva instal·lació s’ha emprat un dron articulat i equipat amb un element especialment dissenyat per a aquesta funció ja que ha de transportar la balisa, col·locar-la al lloc i a més tancar-ne els acoblaments perquè quedi ben subjecte. S’ha requerit d’aquesta tecnologia donada l’orografia del terreny i perquè a més, permet poder fer les tasques amb les línies en servei, per tant sense interrupció del subministrament per part des clients.

L’objectiu d’aquesta actuació és garantir la visibilitat de la línia tant de dia com de nit, per reduir o evitar la col·lisió de les aus en una zona especialment sensible i de pas com és el Parc del Garraf, un espai transitat per aus migratòries. A més, i de manera secundària, aquesta millora impacta també en un millor servei als xxx clients que depenen de les línies senyalitzades.

Pla avifauna

Aquesta actuació s’emmarca dins el Pla avifauna de la companyia a la que l’any passat, va destinar més de 4,6 MEUR en l’adequació de suports i la instal·lació de dispositius aïllants i protecció a diverses línies de mitjana del territori amb l’objectiu de preservar espècies d’aus protegides i amenaçades. Aquesta iniciativa redueix, d’una banda, el risc elèctric per als ocells i, de l’altra, millora la qualitat i la continuïtat del servei.  

compartir

Font de la informació: Gabinet de premsa de la Diputació de Barcelona

Categoria: Paisatge, vertebrats, mamífers, Gestió del medi, Garraf, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,