caes

Garraf Una parella de falcons pelegrins els fan servir per anar-hi a menjar

Un vídeo mostra la interacció d'altres rapinyaires als nius de l'àliga cuabarrada

19/01/2021

Els penya-segats on nidifica l’àliga cuabarrada al Parc del Garraf són compartits amb altres espècies de rapinyaires rupícoles. És el cas d'una parella de falcons pelegrins que van ser observats el març del 2020 en un dels nius d’àliga que trobem al Parc. 

En les imatges enregistrades es pot veure com un mascle de falco pelegrí arriba a un dels nius d’àliga cuabarrada amb un pit-roig acabat de capturar i, poc després, s'hi suma una femella jove i el mascle li cedeix la presa. Les podeu veure al blog de l'àliga cuabarrada i al canal Youtube de l'àguila cuabarrada del Parc del Garraf.

Els hàbitats rupícoles acullen una gran biodiversitat al Parc del Garraf. El refugi que proporcionen les esquerdes, les fissures, els forats i foradets d’aquestes parets són aprofitats per una gran varietat de plantes i animals, ja sigui com a refugi, ja sigui per criar-hi. Entre els diversos rapinyaires que aprofiten aquests espais per nidificar-hi trobem l'àliga daurada, l'àliga cuabarrada, el falco pelegrí, el duc i el xoriguer comú. Entre ells, existeix una certa competència per aconseguir els millors llocs per instal·lar-hi el niu.

En el cas del falcó pelegrí i l’àliga cuabarrada existeix una gran tolerància de veïnatge entre ells i, sempre que hi hagi una elevada disponibilitat de penyals on criar, és freqüent trobar parelles de falcó pelegrí nidificant a prop dels nius d'àligues cuabarrades.

En tot cas, normalment les àligues dominen sobre el falcó i són més exigents a l’hora de triar el lloc concret de nidificació. En alguns casos, s’ha pogut observar l'ocupació de nius d’àligues per falcons, fet que s’interpreta com un abandonament previ del territori per part de les àligues o com una instal·lació en un dels diversos nius no utilitzats que poden tenir les àligues en un mateix territori. En tot cas, no sembla que aquesta última situació tingui cap efecte sobre la reproducció de les àligues.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Geologia, fauna, vertebrats, ocells, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Divulgació, Vídeos, Webs, Garraf, Biodiversitat, ODS, Vídeos, Educació ambiental,