caes

Guilleries-Savassona Hi ha instal·lades dotze càmeres de fototrampeig

El seguiment de carnívors a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona identifica set espècies diferents, entre elles, el gat fer i la marta

12/05/2021

El seguiment de mamífers carnívors a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona comença amb observacions interessants. Així, durant el primer mes de mostreig, ja s’han detectat set espècies diferents: gat fer, marta, guineu, geneta, fagina, teixó i mostela. Les dotze càmeres amb què es fa el seguiment es van instal·lar el mes de març i es preveu que estiguin a camp durant tres mesos. A més del fototrampeig, l'estudi també inclou la realització de dos transsectes de rastres. Es preveu repetir el seguiment anualment.

El Pla de seguiment del gat fer i altres mesocarnívors, impulsat pel Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya (FELIS-ICHN) i pel Zoo de Barcelona, estudia l’abundància d’aquest felí i dels altres carnívors amb els quals conviu, així com l’evolució de les poblacions de gat fer al llarg del temps. El projecte s’organitza en diferents parcel·les de mostreig distribuïdes principalment al Pirineu i el Prepirineu. El Parc Natural del Montseny i el Parc del Castell de Montesquiu són algunes de les localitats properes on també es porta a terme el seguiment.

Set espècies detectades a les Guilleries el primer mes de seguiment

Si bé el projecte se centra en el gat fer, l’únic felí autòcton que viu actualment a Catalunya, el disseny utilitzat també permet fer observacions relacionades amb altres espècies. Així, a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona durant el primer mes de seguiment no només s’han vist un mínim de dos individus de gat fer (Felis silvestris), sinó que també ha aparegut, per primera vegada, la marta (Martes martes). Aquesta troballa és excepcional, ja que aquest mustèlid sol trobar-se generalment en ambients més pirinencs, però darrerament es creu que s’ha anat expandint cap al sud, tot colonitzant nous espais forestals.

A més del gat fer i la marta, també han estat fotografiats per les càmeres guineus, genetes, fagines, teixons i, fins i tot, la mostela. Una vegada al mes, amb la col·laboració dels guardes de l’Espai Natural es revisen els aparells de seguiment per comprovar que funcionen correctament. A més, es recorren dos transsectes predeterminats per anotar el nombre d’indicis trobats de cada espècie i, sobretot, intentar recollir excrements de gat fer per analitzar-los genèticament i valorar si la població s’està encreuant amb gats domèstics assilvestrats.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Paisatge, fauna, vertebrats, mamífers, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Guilleries-Savassona, Biodiversitat, ODS,