caes

Guilleries-Savassona És una espècie invasora que afecta la biodiversitat, en especial amfibis i flora aquàtica

L'Espai Natural de les Guilleries-Savassona retira 241 carpins vermells de la bassa de la font Trobada de Folgueroles

14/06/2022

La colla de manteniment i guarderia forestal de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, conjuntament amb personal de la colla de manteniment del Parc Natural del Montseny, va retirar 241 carpins vermells (Carassius auratus) de la bassa de la font Trobada de Folgueroles. Aquesta espècie de peixos exòtica té un efecte devastador per a la biodiversitat quant a aliment, reproducció de les espècies d’amfibis i desenvolupament de la flora aquàtica de la bassa. Per tal de donar per finalitzada l’actuació, es procedirà durant els propers dies a treure part dels sediments acumulats a la bassa. 

El 22 de març, la Societat Catalana d’Herpetologia, en el desenvolupament de la presa de dades sobre amfibis dins l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, va detectar la presència de carpins vermells a la bassa de la font Trobada de Folgueroles. La colla de manteniment va fer una intervenció d’urgència, extraient uns 200 carpins vermells, però aquesta actuació no va ser suficient i calia actuar-hi de nou, aquest cop, realitzant el buidatge de la bassa, el dilluns 13 de juny.

Així, s’ha buidat tota l’aigua de la bassa per poder eliminar tots els individus d’aquesta espècie invasora per tal que a mitjà termini la biodiversitat de la bassa torni a recuperar-se i s’afavoreixi substancialment la reproducció de les espècies d’amfibis que hi habiten i la flora aquàtica existent. En aquest cas, se'n van extreure quaranta-un.

Cal recordar que l'alliberament d’animals exòtics en el medi és un problema molt greu per a la biodiversitat dels ecosistemes, com també per a l’economia, ja que s’han de fer campanyes d’erradicació o control, i per a la salut.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Hidrologia, flora, fauna, invertebrats, hàbitats, Gestió del medi, Guilleries-Savassona, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,