caes

Guilleries-Savassona Properament es faran reunions de valoració amb les administracions i col·lectius que han col·laborat amb la iniciativa

Resultats satisfactoris de la prova pilot de regulació de l'accés de vehicles a la vall de Sau, a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona

17/09/2021

La regulació d’accés de vehicles a la vall de Sau, a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, impulsada com a prova pilot entre el 20 de juliol i el 12 de setembre pel Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal d'Osona, es considera com a molt positiva pels resultats obtinguts. L’objectiu era garantir la seguretat dels usuaris i residents i la conservació del patrimoni natural i cultural de la zona. Actualment s'estan fent les reunions per valorar l'experiència amb les administracions, equips d'emergències, empreses que treballen al pantà, residents i altres col·lectius que han col·laborat amb la prova pilot.

La regulació d'accessos a la vall de Sau, duta a terme entre el 20 de juliol i el 12 de setembre, va consistir en l'establiment de diverses mesures d'ordenació de l'ús públic amb una normativa específica que ha inclòs un sistema de reserva prèvia per les places d’aparcament de l’Àrea d’esplai del pantà de Sau, una millor senyalització i un reforç de la informació amb personal d’informació específic, a la presa de Sau i a l’Àrea d’esplai.

L’anàlisi de les dades recollides en relació amb la freqüentació d’usuaris ha mostrat la recuperació del valor total de visitants entre els mesos de juliol, agost i primera quinzena de setembre dels anys anteriors a la pandèmia de la COVID-19. Així, aquest estiu s'han registrat 13.300 visitants, una xifra molt similar als visitants de l'estiu del 2019 amb uns 14.000, però molt inferior als de l'estiu del 2020, en què van ser 24.000 els visitants. S’ha regularitzat, per tant, a la situació prepandèmia.

Actualment s'estan desenvolupant una sèrie de reunions per valorar l'experiència amb totes aquelles administracions, equips d'emergències, empreses que treballen al pantà, residents i altres col·lectius que han col·laborat amb la prova pilot.

Dies de màxima afluència

Durant el període de la prova pilot, s'ha posat de manifest que els caps de setmana i alguns dijous i divendres del mes d'agost han estat els dies amb més visitants. En els cinquanta-dos dies que ha durat la prova pilot, setze dies s'ha arribat al nombre màxim de visitants d’acord amb el valor determinat pel càlcul de capacitat de càrrega de l'espai, el que suposa el 31 % del total de dies.

En aquests dies, la regulació de l'accés ha evitat impactes negatius sobre l'entorn, atès que és en aquests moments de màxima afluència quan, en anys anteriors, s'havien produït els principals impactes, efectes negatius i problemes de convivència amb els residents de la zona i amb les activitats agràries, ramaderes i forestals.

Disminució del nombre d'incidències

La regulació també ha tingut un efecte important en el nombre d'incidències registrades aquest estiu, amb una disminució gairebé del 70 % d'incidències com acampades, focs a terra, abocaments i efectes sobre el mobiliari i la senyalització. Això ha estat possible gràcies a la presència del personal del parc, del personal d’informació, a les mesures explicatives i dissuasives implantades, al tancament de certs accessos en èpoques de màxim risc d'incendi i al suport al projecte que han fet els equips d'emergència presents al territori.

Informació i conscienciació dels visitants

La funció del personal d’informació ambiental ha estat valorada en primera instància com a molt positiva per part dels impulsors de la prova pilot. En aquest període, s'ha informat més de 13.000 persones, als quals se’ls ha donat a conèixer els valors de l'entorn natural, les seves debilitats, les bones pràctiques dels usuaris per millorar i assegurar la seva conservació i com gaudir d’una visita de qualitat a l'espai connectant amb l’essència natural del paratge. Això ha permès que l'ambient a l'Àrea d'esplai del pantà de Sau hagi estat molt més tranquil i respectuós amb l'entorn respecte d’estius anteriors. També s'ha detectat una disminució del vandalisme i un augment del respecte entre usuaris i s’ha assolit una experiència molt més positiva i satisfactòria per part del visitant.

Un espai natural molt concorregut

L'Àrea d'esplai del pantà de Sau, per la seva singularitat i per la seva situació geogràfica, concentra actualment un elevat nombre de visitants durant la majoria de caps de setmana de l’any, dies festius i temporada d'estiu, amb els consegüents problemes de conservació de l’entorn.

Durant la prova pilot, tots els usuaris van haver de reservar obligatòriament l’aparcament atès l’establiment d’un nombre màxim de places disponibles, d'acord amb la capacitat d'acollida d'aquest espai. Aquest fet ha permès estimar el nombre d’usuaris poden gaudir de l'entorn natural sense tenir un efecte negatiu en el paisatge, la flora i la fauna, i poder gaudir, al mateix temps, d'una experiència positiva de la visita.

La regulació també ha comportat que l'usuari hagués d'abonar una ecotaxa, de 5 euros per als cotxes i de 2 euros per a les motocicletes. Els diners recaptats dels tiquets es destinaran íntegrament a cobrir el cost del personal d’informació ambiental i dels serveis que s'ofereixen a l'Àrea d'esplai del pantà de Sau, a més de fer accions per mantenir i conservar aquest espai natural protegit.

El personal d'informació també ha fet una feina d'explicar els recursos turístics de la zona en una estreta col·laboració amb les empreses turístiques que desenvolupen la seva activitat al pantà, còmplices importants en la conservació dels valors naturals i culturals de l’entorn. Per promoure aquest sector, i com a experiència pilot, els visitants que feien una activitat guiada estaven exempts de pagar la taxa d'accés.

Projecte de futur

Un cop finalitzada la prova pilot, els seus impulsors, conjuntament amb els diferents agents del territori amb què s'ha treballat -com són administracions, equips d'emergència, empreses turístiques que treballen a l'àrea del pantà i residents de Vilanova de Sau, i d'altres col·lectius amb els quals s'ha tingut contacte durant la prova pilot o han manifestat alguna incidència o proposta- faran una avaluació del seu funcionament a partir de l’anàlisi de les dades recollides i els dispositius implantats en la regulació. Aquest debat amb el territori serà la base que haurà de definir la continuïtat d'aquesta regulació en properes temporades.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) números 3 “Salut i benestar”, 11 “Ciutats i comunitats sostenibles” i 15 “Vida terrestre”. Els disset ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre del 2015 i formen part de l’agenda global per al 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.​

compartir

Font de la informació: Gabinet de premsa de la Diputació de Barcelona

Categoria: Guilleries-Savassona, Diputació de Barcelona, ODS,