caes

Guilleries-Savassona Els investigadors premiats rebran 5.000 euros i tindran un any per desenvolupar la seva recerca

Un projecte sobre la capacitat de càrrega de l'ús recreatiu de rius i rieres rep el 2n Premi de Recerca Guilleries que atorga la Càtedra de l'Aigua, Natura i Benestar

05/11/2020

Un projecte sobre la capacitat de càrrega de l’ús recreatiu de rius i rieres ha estat el guanyador de la 2a convocatòria del Premi de Recerca Guilleries, edició 2020, que atorga la Càtedra interuniversitària de l'Aigua, Natura i Benestar. El jurat ha destacat el fet que l’estudi tracta una problemàtica d’actualitat, la sobrefreqüentació del medi natural, que afecta de ple aquest territori i més enllà, així com el seu enfocament innovador i interdisciplinari. Els investigadors guardonats rebran una dotació de 5.000 euros per desenvolupar el seu treball i tindran un període màxim d’un any per dur-lo a terme.

El jurat, format per l’alcalde de Sant Hilari Sacalm, el director de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona i els dos codirectors de la Càtedra interuniversitària de l'Aigua, Natura i Benestar, ha atorgat per unanimitat el 2n Premi de Recerca Guilleries al projecte "Estudi de la capacitat de càrrega adaptativa de l’ús recreatiu de rius i rieres a les Guilleries. Causes, impactes i propostes de regulació d’una nova pressió sobre sistemes fluvials".

Es destaca el fet que tracta una problemàtica d’actualitat, la sobrefreqüentació del medi natural, que afecta de ple aquest territori i més enllà, així com el seu enfocament innovador i interdisciplinari.

El projecte el desenvoluparà un grup d’investigadors amb un gran nivell científic, vinculats a l’Institut Català de Recerca de l’Aigua, amb seu a Girona, dirigits per Vicenç Acuña i Salazar, doctor en Biologia especialitzat en sistemes fluvials temporanis i en serveis ecosistèmics. L’acompanyen Josep Pueyo Ros, doctor en Geografia Humana, i Mira Petrovic, doctora en Ciències Químiques.

Aquest treball pretén entendre els factors principals que expliquen l’activitat recreativa a rius i rieres a les Guilleries, caracteritzar l’impacte d’aquesta activitat en la qualitat de l’aigua i la biodiversitat fluvial i, en tercer lloc, desenvolupar un mètode per determinar-ne la capacitat de càrrega. Per fer-ho, emprarà informació de les xarxes socials per caracteritzar l’activitat recreativa (Twitter), les concentracions de contaminants seleccionats a l’aigua i la biodiversitat bacteriana per mitjà de seqüenciació genètica.

En aquesta 2a convocatòria del Premi de Recerca Guilleries s'han presentat un total de set propostes de temàtiques molt diferenciades. El jurat ha considerat que totes elles tenen un nivell científic molt destacable i expressa el seu agraïment i reconeixement a tots els sol·licitants que s’han animat a presentar els seus projectes malgrat el delicat context actual.

Els altres sis projectes presentats i les puntuacions obtingudes són els següents: “Subproductes de desinfecció en aigües superficials” (7,59), “Estudi de la qualitat de les riberes” (7,89), “Identitat rural. Joventut, arrelament i renovació” (8,28), “Plàstics i estat ecològic en rius i rieres” (7,84), “Recerca de sirenis fòssils i estudi de paleoambients” (7,24) i “Zones ruderals: Illes de biodiversitat” (8,13). Amb una puntuació de 9,64, finalment, el treball guanyador ha estat “Estudi de la capacitat de càrrega adaptativa de l’ús recreatiu de rius i rieres a les Guilleries”.

Els investigadors guardonats rebran una dotació de 5.000 euros per desenvolupar el seu treball -la meitat, a l’avançada- i tindran un període màxim d’un any a partir de la data de la concessió per dur-lo a terme. Finalment, el treball veurà la llum en el marc d’una col·lecció de publicacions de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar.

Impulsada per l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i la Universitat de Girona (UdG), la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar, amb la col·laboració del Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, convoca aquests guardons des del 2019, amb l’objectiu de promoure la recerca del patrimoni natural de les Guilleries en les temàtiques d’aigua, territori i biodiversitat.

En la primera edició del 2019, el Primer Premi de Recerca Guilleries va ser per al projecte de recerca "Estudi de la comunitat de carnívors de les Guilleries: estat de les poblacions i factors que les influencien", d'un grup d’investigadors provinents de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Lleida i la Universitat Blanquerna i amb la col·laboració d'exestudiants del grau de Biologia de la UVic-UC. En aquest enllaç podeu consultar els primers resultats d'aquest estudi.

compartir

Font de la informació: Càtedra de l'Aigua, Natura i Benestar

Categoria: Paisatge, Hidrologia, hàbitats, Normativa, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Informació tècnica, Divulgació, Guilleries-Savassona, Biodiversitat, ODS,