caes

Litoral La cloenda de les activitats es va fer coincidint amb el Dia Europeu dels Parcs

Un grup d'alumnes de l'Institut Jaume Almera de Vilassar de Dalt ajuden a gestionar el Parc de la Serralada Litoral amb un servei comunitari

25/05/2022

Recol·locar les pedres de les tombes de la Roca d’en Toni, treure vegetació de la cova de la Granota i fixar-ne el senyal, plantar plançons d’arbres. Són algunes de les feines que una quinzena d’alumnes de quart d’ESO de l’Institut Jaume Almera de Vilassar de Dalt han fet en el marc del servei comunitari 'Els guardians dels arbres', que es fa amb al Parc de la Serralada Litoral.

Els joves han col·laborat amb la gestió del Parc durant quatre caps de setmana entre els mesos de març i abril, repartits en grups. Es tracta d’uns crèdits de voluntariat que fan tots els instituts. La col·laboració amb el Parc es va iniciar l'any 2019. 

En una de les jornades, van fer tasques de neteja i adequació de les tombes de la Roca d’en Toni, van fer una ruta arqueològica, van substituir un graó malmès de les escales de fusta, van netejar i regar els escocells de les set alzines de la zona d'aparcament i van pintar la travessa de la plaça per a persones amb mobilitat reduïda. En aquesta sessió, es va comptar amb la participació d’Enric Ortega, director del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, qui va compartir els seus coneixements amb els joves i va dirigir les feines d’endreça de les tombes. 

Una altra de les jornades es va dedicar a realitzar tasques per adequar l’entorn del Centre d’Informació de la Creu de Can Boquet, com podar, arrencar males herbes i plantar plantes aromàtiques a les tres zones enjardinades. També es va netejar el tub de desguàs que queda sota l'accés, es va fer aportació de terra per arranjar els xaragalls i reparar la barana de l'escala d'accés al Centre. Després, es van desplaçar cap a la cova de la Granota on també van realitzar diferents actuacions: netejar el plafó informatiu, recol·locar una fita caiguda i podar un llentiscle que creixia en una escletxa de l'estructura.

La darrera hora es va dedicar a fer una assemblea amb un joc de rols de diversos agents de gestió del Parc i la presentació d'alguns personatges referents en la investigació biològica i la lluita per la conservació dels ecosistemes, per tal de millorar la cohesió del grup.

En la darrera de les jornades, la primera part la van dedicar a la descoberta de la font d'en Mamet i a la realització de tasques de manteniment diverses a la zona en recuperació propera a la finca de Can Ràpia. "Els guardians dels arbres" van substituir les malles i alguns tutors dels vint-i-set avellaners que hi ha plantats a la zona. També es va parlar sobre temes rellevants com, per exemple, l'afectació de les espècies invasores al territori i es va presentar un personatge referent en la conservació dels boscos. 

Sortida pel Dia Europeu dels Parcs

Per tancar l’experiència, el dimarts 24 de maig, coincidint amb el Dia Europeu dels Parcs, alumnes, professorat i personal del Parc van compartir el matí pujant a peu a la Roca d’en Toni i la cova de la Granota, al mateix terme municipal de Vilassar de Dalt. Pel camí, tant la biòloga com la sobreguarda del Parc de la Serralada Litoral van anar explicant característiques de les zones per on es passava, com ara l’alzinar o el torrent. Així mateix, es van visitar els treballs fets.

Al primer punt, el Parc va convidar a esmorzar els joves i, tot seguit, es va fer una dinàmica de grup, dirigida per una educadora ambiental d’Aula BGT, per valorar la feina feta, per veure per a què ha servit i per comprometre’s amb el manteniment del Parc. Els joves van explicar les accions que van realitzar i el que havien après, com ara les tasques dels perfils dels treballadors del Parc i el respecte cap al medi natural i patrimoni que s’hi troba. Per la seva part, el Parc els va agrair el treball realitzat.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Gestió del medi, Divulgació, Litoral, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,