caes

Xarxa de Parcs Naturals | Marina | Litoral | Montnegre-Corredor | Collserola Del 15 d'abril al 15 de juny

Es duu a terme el seguiment de nidificants del projecte de Seguiment d'Ocells Comuns a Catalunya (SOCC)

06/05/2019

El SOCC té com a objectiu principal conèixer les tendències temporals que es produeixen en l’abundància dels ocells comuns, factor essencial per poder determinar l’estat de conservació de moltes espècies d’ocells i dels ambients on viuen. El SOCC va néixer l’any 2002 i de seguida va rebre una bona acceptació per part dels ornitòlegs catalans. El 2017 va arribar a un total de 301 itineraris realitzats a Catalunya, 46 dels quals es troben dins del conjunt de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona i 3 d’aquests dins del Parc de la Serralada Litoral. Durant el període primaveral que va del 15 d'abril al 15 de juny es realitzarà el mateix itinerari dues vegades, i unes altres dues durant el període hivernal.

Així, durant aquest període de seguiment primaveral ja s’ha pogut observar en l’àmbit territorial est (Parc del Montnegre i el Corredor, Parc de la Serralada Litoral, Parc de la Serralada de Marina i Parc Natural de la Serra de Collserola) com l’indicador d’aforestació mostra un increment progressiu en el període 2002-2017 a causa de la davallada de les espècies d’espais oberts. Cal assenyalar que la major part d’aquestes espècies es troben al Parc de la Serralada de Marina i, en menor mesura, al Parc de la Serralada Litoral.

En el conjunt d’aquests espais, s’ha observat un increment moderat d’espècies com el picot garser gros i el pinsà comú. També es constata la tendència estable del tudó i el pica-soques blau; un descens moderat del cucut, el picot verd, el cargolet, el rossinyol, la merla, la bosqueta vulgar, l’oriol, el gaig, el pardal comú, el gafarró, el verdum, la cadernera; i un descens en menor mesura de la mallerenga cuallarga, la mallerenga emplomallada i el tallarol capnegre.

Cal destacar que l’any passat, durant un dels censos primaverals del mes d’abril, es van trobar les restes d’un rasclet (Porzana pusilla), que segurament estava en migració. Aquesta és una espècie d’ocell que a Catalunya està considerada essencialment com a migrant regular, però molt escassa, més nombrosa en el pas prenupcial. És un nidificant molt rar i irregular als aiguamolls litorals i hi ha molt poques dades que confirmin la seva nidificació a casa nostra.

Aquestes són algunes de les dades interessants que aporta aquest programa de seguiment d’ocells que és obert a la participació ciutadana.

Les fonts consultades són la pàgina web Conservació de la biodiversitat a la Xarxa de Parcs Naturals, el portal del SIOC (Servidor d’informació ornitològica de Catalunya) i les dades preliminars del Nou Atles dels Ocells Nidificants de Catalunya 2015-2018.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, fauna, vertebrats, Divulgació, Biodiversitat, hàbitats, Recerca i seguiment, Marina, Litoral, Montnegre-Corredor, Collserola, ocells, general,