caes

Litoral Vilanova del Vallès va acollir el fòrum preliminar

El Parc de la Serralada Litoral comença el procés d'adhesió a la Carta Europea de Turisme Sostenible

08/03/2023

El Parc de la Serralada Litoral aposta pel turisme sostenible. Per això dimarts 7 de març va iniciar el procés per adherir-se a la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS). La trobada va tenir lloc al Centre Cultural de Vilanova del Vallès. Hi van assistir tècnics d’ajuntaments com ara Montornès del Vallès, Argentona i Cabrera de Mar, representants del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme, de Turisme de la Diputació i del Consell Comarcal del Vallès Oriental així com a Societat de Caçadors de Montornès del Vallès i el Club Atletisme Elskekorrenmolt i també empreses, com ara la Masia can Sala de Montornès i Aula BGT.

Yolanda Lorenzo, alcaldessa de Vilanova del Vallès, va donar la benvinguda als participants i va explicar-los la importància pel territori del compromís adquirit a l’abril de 2022 pel consell plenari de l’òrgan gestor de l’espai natural protegit per adherir-se a la CETS al llarg del 2023 o 2024.

Repte Territorial, que s’ocupa de la secretaria tècnica de la CETS, va explicar què és la Carta Europea de Turisme Sostenible i com s'ha de fer l'adhesió. A continuació van explicar experiències Mapi Carabús, tècnica d’ús públic i de la CETS del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, i Enric Bartra, del Celler Vega de Ribes (Parc del Garraf), que va explicar la perspectiva de la CETS des del punt de vista de les empreses turístiques.

Aquesta era la segona sessió després que el 14 de desembre el parc va organitzar una jornada de presentació a Vallmora. Després d’aquest fòrum preliminar fet a Vilanova, el següent pas és crear els òrgans de participació: el Grup de treball i el Fòrum Permanent, per tal d’iniciar la candidatura, que té l’objectiu fixat en el desembre del 2024.

La Xarxa de Parcs Naturals compta, actualment, amb cinc parcs acreditats amb la CETS i el Parc de la Serralada Litoral seria el sisè. El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac van acreditar-se l’any 2011, i el 2017 s’hi van sumar els parcs del Garraf, d’Olèrdola i del Foix el 2017. A partir de l'any 2014 nombroses empreses dels dos primers van obtenir aquest reconeixement europeu, així com les dels parcs del Garraf, Olèrdola i el Foix, que es van certificar el 2022. El mapa d'empreses virtual aplega totes les empreses CETS d'arreu de Catalunya.

Estratègia de turisme sostenible al territori

La Carta Europea de Turisme Sostenible és una iniciativa d’abast europeu impulsada per la Federació Europarc . S’estructura al voltant de cinc principis fonamentals: Donar prioritat a la conservació del patrimoni natural i cultural de la zona, i augmentar-ne la consciència, sensibilització i valorització per part de residents i visitants; Contribuir al desenvolupament sostenible, limitant l’impacte ambiental i social del turisme a curt i llarg termini; Fer participar tots els agents implicats en la presa de decisions sobre el seu desenvolupament i gestió de l’activitat turística; Planificar el turisme sostenible de manera efectiva mitjançant un pla que estableixi els objectius i les accions acordades, i Promoure la millora contínua en aspectes com la satisfacció dels visitants, la prosperitat local i la qualitat de vida.

La CETS, per tant, suposa el reconeixement a un procés participatiu per definir una estratègia i un programa d'actuacions en matèria de turisme sostenible per al territori. És a dir, una planificació turística que faci compatible la conservació del territori amb la satisfacció de les empreses turístiques, les expectatives dels visitants i la població local.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Litoral, ODS, Carta Europea de Turisme Sostenible,