caes

Litoral L'estudi, dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), preveu inversions per valor de 570.000 euros

Finalitzat el Pla director del castell de Burriac, monument BCIN, al Parc de la Serralada Litoral

17/03/2021

La Diputació de Barcelona ha realitzat el Pla director del castell de Burriac, un conjunt monumental medieval declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), així com del poblat ibèric que s’estén pel vessant sud, situats dins el Parc de la Serralada Litoral. El Pla, dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), analitza la situació actual, defineix i valora actuacions per a la seva preservació i planteja un programa d’usos compatible amb el monument i el municipi, entre d'altres d'actuacions.

L’objectiu del Pla, que ha estat lliurat a l’Ajuntament de Cabrera de Mar, és analitzar aquest conjunt patrimonial des de diverses òptiques, a fi de definir i valorar les actuacions que es considerin necessàries per a la seva preservació i ser també un instrument tècnic i econòmic que permeti programar futures actuacions encaminades a assolir aquest objectiu.

El Pla director, que ha estat dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), segueix la metodologia d’analitzar la situació actual, l’estat de conservació i el funcionament del conjunt. Així, el treball avalua la problemàtica general i identifica els dèficits i mancances des dels punts de vista estructural, constructiu, funcional i normatiu. També planteja un programa d’usos compatible i adaptat al monument i a les necessitats i disponibilitats del municipi.

L’estudi també proposa i valora econòmicament les actuacions que es consideren necessàries per tal d’assolir l’objectiu final de la restauració completa del conjunt. El conjunt d'intervencions a realitzar preveu unes inversions per valor de 570.000 euros.

Conjunt monumental del turó de Burriac

El turó de Burriac conserva al cim importants restes d’un castell medieval, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), així com d’un poblat ibèric que s’estén pel vessant sud. La seva primera notícia documental data de l’any 1023, quan s’esmenta com a castell de Sant Vicenç, atenent al nom de la capella d’aquesta advocació.

El conjunt monumental es composa d’un recinte murat de planta irregular que s’adapta a l’orografia del terreny i en el qual es distingeixen els recintes jussà i sobirà. En destaquen la torre, de planta circular, i les restes de la capella de Sant Vicenç. En general, l'aspecte correspon a l’edifici del segle XV, amb alguns testimonis de construccions del segles X-XI, així com vestigis d’una cisterna d’època romana. Des del cim del turó es domina visualment la vall de Cabrera i bona part del Maresme i del conjunt del Parc de la Serralada Litoral.

Vinculació amb els Objectius de desenvolupament sostenible (ODS)

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) 8 “Treball digne i creixement econòmic” i 11 “Ciutats i comunitats sostenibles“.

Els disset ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS. 

compartir

Font de la informació: Gabinet de premsa de la Diputació de Barcelona

Categoria: Litoral, Diputació de Barcelona, ODS,