caes

Xarxa de Parcs Naturals | Litoral | Foix | Sant Llorenç-Obac El cicle s'ha fet a Talamanca, la Gornal i Vilanova del Vallès

Un concert de cançons en eusquera i català d'origen popular clou el cicle Òpera als parcs a Vilanova del Vallès

25/09/2020

El recital 'De la terra al Palau' va tancar el cicle de tres concerts d'Òpera als parcs d'enguany al Centre Cultural de Vilanova del Vallès el 18 de setembre. Judith Ibáñez n'ha fet la coordinació artística i Jordi Maddaleno, la presentació i direcció artística. Podeu recuperar i tornar a gaudir dels recitals al canal Youtube de la Xarxa de Parcs Naturals.

"De la terra al Palau" estava interpretat per Olatz Saitua (soprano) i Beñat Egiarte (tenor) i va tenir de rapsoda Thais Buforn i, al piano, Josep Buforn. El programa va oferir cançons en eusquera i en català amb un mateix denominador comú: el seu origen popular i folklòric. La idea era mostrar l‘evolució de la cançó des de l‘ús tradicional al seu pas, amb autors com Sorozábal i Martínez Valls, ja com a música culta en gèneres com l'òpera o la sarsuela. Podeu veure l'enregistrament del recital en aquest enllaç.

El programa Òpera als parcs treballa per a la difusió de la cultura en els espais naturals protegits que formen part de la Xarxa de Parcs Naturals. La idea del cicle és descentralitzar la música dita culta i amb cantants d‘òpera i portar-la a l‘entorn verd de fora de la ciutat aprofitant la riquesa i varietat que ofereixen aquests espais naturals.

Aquesta era la quarta edició del cicle Òpera als parcs, que ha comptat amb tres concerts. El primer, "O sole mio! Nit de napolitanes", va anar a càrrec de Carles Cosías (tenor), Laetitia Barbera (mandolina) i Josep Buforn (piano) el  12 d'agost al castell de Talamanca, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. La napolitana, que ja s’havia presentat en una edició anterior, és el cant mediterrani per antonomàsia i combina perfectament l‘amor per la natura i la melodia. El protagonista d‘excepció va ser el tenor català Carles Cosías, qui té en el seu currículum debuts al Liceu, el Teatro Real de Madrid o el Teatro de la Zarzuela. Recupereu el recital aquí.

També es va presentar el que segurament va ser el programa més ambiciós: "La culminació de l'òpera romàntica: Verdi i Wagner", amb dos cantants professionals d‘òpera de la categoria de la soprano xeressana Maribel Ortega i del baríton català Carlos Daza. Ambdós van interpretar un programa dificilíssim i molt exigent on la idea va ser mostrar l‘esperit i aportació a la història de l‘òpera d‘aquests dos compositors essencials de la lírica. Va ser a la sala polivalent Montserrat Roig de la Gornal (Castellet i la Gornal), al Parc del Foix, el dissabte 22 d'agost. Josep Buforn els va acompanyar al piano. (Veure l'enregistrament del concert.)

Les propostes sempre van precedides per una explicació amena i didàctica, a càrrec de Jordi Maddaleno, perquè s'ofereix un programa líric dirigit a un públic ampli i que no ha d‘estar estrictament familiaritzat amb el complexe món de l‘òpera. També compten amb el pianista repertorista Josep Buforn, músic d‘una qualitat extraordinària, qui sempre ha estat encapçalant la direcció musical dels programes des de la primera edició.

El cicle ha fet ja més d‘una dotzena de concerts, des del seu inici, amb espectacles de lieder, òpera, sarsuela, opereta i napolitanes. Un cicle coordinat i dirigit artísticament per Judith Ibáñez, persona amb una llarga trajectòria en el món de la política cultural i de la divulgació, i per Jordi Maddaleno, gestor cultural i actualment crític d‘òpera de La Vanguardia

En aquesta llista de reproducció del canal Youtube de la Xarxa de Parcs Naturals trobareu l'enregistrament dels concerts del cicle d'enguany i d'edicions anteriors d'Òpera als parcs.

compartir

Font de la informació: Jordi Maddaleno

Categoria: Educació ambiental, Xarxa de Parcs Naturals, Litoral, Foix, Sant Llorenç-Obac, Educació ambiental, Viu el parc, Diputació de Barcelona, Educació ambiental,