caes

Marina Els primer pobladors vivien en cabanes

18a campanya arqueològica al poblat ibèric de les Maleses

22/07/2018

Enguany, durant el mes de juny i fins al 4 de juliol s’ha desenvolupat la 18a campanya arqueològica al jaciment ibèric de les Maleses.

Aquesta intervenció ha permès obtenir més evidències sobre la fase preurbana del poblat, que es remunta a moments anteriors al segle IV. La intervenció la promou el Museu Municipal de Montcada i Reixac, amb el suport econòmic del Consorci del Parc de la Serralada de Marina i la col·laboració de l’Ajuntament de Montcada i Reixac a més de l’INS Montserrat Miró, i el Consortium for Advanced Studies Abroad (CASA- Barcelona), programa que promou la integració d’estudiants universitaris d’arreu del món en l’activitat acadèmica i social de Barcelona. Com sempre, han col·laborat en les excavacions alumnes i exalumnes del centre educatiu, a més de voluntaris de l’ADF, que han retirat el gruix de vegetació que cobria el cim.

Tal com ja havien constatat en la campanya del 2017, els forats de pal i els retalls a la roca trobats a la zona posen de manifest que els primers assentaments ibers estaven formats per cabanes. També s’ha localitzat una sitja de gairebé dos metres de profunditat destinada a guardar gra per al consum humà i dos grans retalls a la roca, de poca fondària, que serien utilitzats com a espais de treball sobre els quals, de moment, no es pot determinar la seva funcionalitat.

Els materials ceràmics trobats al sector d’estructures negatives presenten formes i decoracions que ens apropen a una cronologia anterior al moment urbanístic.

Respecte a la fase urbanística s’han pogut documentar tres espais més, dos al vessant de Montcada i un, al de Sant Fost.

Després del treball de camp s’ha procedit a netejar, inventariar i classificar tots els materials trobats, tasca que es realitza a l’INS Montserrat Miró amb l’objectiu de procedir a la seva anàlisi i estudi posterior. Les conclusions es faran públiques el març de l’any vinent.

Entre la vintena de voluntaris de la campanya arqueològica 2018, n’hi ha dos que han hagut de creuar l'Atlàntic per arribar fins al poblat. Es tracta de Mara Donadio, estudiant de la Universitat de Columbia als Estats Units, i Marco Antonio Cervera, doctor en arqueologia de la Universitat de Mèxic. Donadio participa en el programa CASA-Barcelona d'intercanvi amb universitats, i Cervera és un antic col·laborador que dins d’un programa d’investigació i divulgació està interessat a apropar el món iber als mexicans.

De mica en mica la serralada de Marina ens va oferint els seus valors patrimonials que formen part de la història i, a la vegada, aquests van sent coneguts més enllà de les nostres fronteres.

Per a més informació sobre les Maleses, podeu consultar l'enllaç següent: Museu de les Maleses i jaciment ibèric.

compartir

Font de la informació: Museu Municipal de Montcada i XPN

Categoria: Marina, general,