caes

Marina Hi pasturarà la vaca de l'Albera, una raça amenaçada

S'habilita una zona de pastures temporal a Tiana per prevenir incendis, mantenir paisatges oberts i formar boscos resilients

05/05/2021

Dues finques contigües de Tiana (Ca l’Andreu i Can Cirera), al Parc de la Serralada de Marina, tindran un tancament perimetral d’una superfície aproximada de 50 hectàrees amb l’objectiu de pasturar la zona durant els mesos d’hivern i primavera per part d’un ramat mixt de vaca de l’Albera (raça amenaçada) i ruc. Amb aquesta activitat, que compta amb el suport del Parc, s’aconseguiran diversos objectius, com ara la prevenció d’incendis, el manteniment de paisatges oberts i la formació de boscos resilients.

Aquestes finques, de propietat privada, seran de pastura extensiva en ecològic amb la col·laboració d’un ramader de la zona de Montserrat, que s’ocupa de la gestió del ramat, assegurances i trasllat dels animals. La vaca de l’Albera és una raça de bestiar domèstic amenaçada molt ben adaptada als ambients mediterranis. Els animals pasturaran al Parc de la Serralada de Marina durant dos mesos un o dos cops l’any en funció del menjar disponible.

L’actuació comporta la senyalització del tancament amb cartells avisant del pastor elèctric i a les portes principals s’avisarà de la normativa i de l'obligatorietat de dur els gossos lligats. En el cas dels rucs, és d’especial importància ja que en veure gossos deslligats poden comportar-se d’una manera agressiva. 

Objectius de la pastura

Amb la pastura, d’una banda es redueix la quantitat de matèria vegetal seca, sobretot de les gramínies com el llistó o el fenàs i l’albellatge, però també s'eleva el nivell de les fulles i branques d’alzines, roures, aladerns, suros i cirerers d’arboç, que progressivament anirien cap als dos metres o fins i tot més. Així mateix, s’aconsegueix el manteniment de paisatges oberts i prats mediterranis i, per tant, una millora de la biodiversitat. 

Amb l’abandó agrícola i ramader els darrers anys s’ha produït un increment de la superfície forestal arbrada amb una forta regeneració de pins, alzines, roures i suros, en detriment de les zones de prat mediterrani i de les comunitats arbustives baixes. Això provoca una pèrdua de biodiversitat i afecta negativament algunes espècies cada cop més rares al Parc de la Serralada de Marina com els capsigranys, sibocs, bitxacs, tallarols cuallarga, llangardaix ocel·lat i d’altres.

L’acció del bestiar també ajuda a la formació d’àrees boscoses resilients. Es busca evolucionar cap a formacions properes al sistema de devesa, que farien els arbres més forts i resistents en un escenari de canvi climàtic amb sequeres més freqüents. Aquests boscos adevesats tindrien més garanties de supervivència a mitjà i llarg termini.

Tancament i camins

El tancament s’ha fet amb estaques de castanyer o d’acàcia tractades clavades a terra sense formigó per tal d’aconseguir una major durabilitat i dos filferros electrificats en tensió. Es disposarà de pastors elèctrics connectats a xarxa o bé amb bateries i sistema solar.

En els camins on està permesa la circulació de persones i bicicletes, hi haurà portes de fusta amb un pas de tres metres d’amplada que permeti el pas de vehicles de serveis, bombers, etc. En alguns corriols es mantindrà l’accés mitjançant el sistema de punta de fletxa. El tancat seguirà el límit de les parcel·les que formen part de les dues finques. També hi haurà un pas canadenc a la zona contigua al cementiri de Tiana.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Paisatge, flora, vertebrats, hàbitats, Gestió del medi, Marina, Prevenció incendis, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,