caes

Montesquiu Els primers resultats mostren bons resultats a les pastures enriquides amb llavors de prats

El Parc del Castell de Montesquiu fa el seguiment de conservació a les parcel·les de Planeses en relació amb l'assaig de millora de prats i pastures

08/11/2021

Al Parc del Castell de Montesquiu s’està realitzant un projecte de millora de l’estat ecològic de les pastures en col·laboració amb el Grup de Recerca en Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia i Gestió Ambiental (BETA) i del Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). L’objectiu d’aquest projecte és millorar la qualitat i la riquesa florística de les pastures de les finques agrícoles del Parc, en concret a les finques agrícoles de Sant Moí, Planeses i  les Codines.

L'any 2016, des de la Universitat de Vic es va dur a terme una caracterització de l'estat ecològic de les pastures del Parc del Castell de Montesquiu mitjançant una metodologia que permet avaluar, de manera senzilla, l’estat de conservació de la riquesa florística d’una pastura. 

Aquest 2021, s'ha mantingut aquest seguiment i durant el mes d’octubre s’ha fet el darrer mostreig de la biomassa vegetal en cadascuna de les parcel·les, per obtenir la producció anual i analitzar la qualitat farratgera de l’herba. Els resultats obtinguts aquest darrer any permetran extreure les conclusions finals de l’assaig després de tres anys de seguiment, que serviran per establir les pautes de gestió de les pastures del Parc. 

Pastura i diversitat florística

Les pastures són hàbitats amb un elevat valor ecològic i productiu. La seva importància és evident per a la conservació de la diversitat florística de tots els territoris. Una de les majors dificultats per efectuar una gestió correcta de les pastures és la manca de metodologies d’avaluació del seu estat de conservació. 

En dues de les finques agrícoles del Parc, Planeses i les Codines, al 2018 es va iniciar un assaig de millora de la riquesa florística dels camps destinats a la producció de farratge i condicionats per pastura. En un camp de cada zona, s’hi han establert quatre parcel·les: dues sembrades amb una barreja de llavors enriquida amb llavors pròpies dels prats de dall i les altres dues parcel·les sembrades amb la barreja de llavors farratgeres habitual. De les dues parcel·les de cada tipus, en una no s’hi aplica fertilitzant purí i l’altra es fertilitzada amb purí. 

Al 2019, en un altre camp al costat de la riera de Sora es va fer una sembra amb llavors recollides en prats de dall ben conservats i en bon estat ecològic de la vall d’en Bas, proporcionades des del Parc de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

En el seguiment que es va fer de la riquesa i la diversitat florística i de la producció durant el 2019 i el 2020 es va posar de manifest que a les pastures enriquides amb llavors de prats hi ha un lleuger increment de la riquesa i la diversitat florística. Aquest augment de la riquesa florística no comporta canvis significatius en la producció de les pastures, en canvi sí que augmenta lleugerament la qualitat farratgera. 

L’aplicació de purí fa baixar lleugerament la riquesa i la diversitat florística; afavoreix el creixement de les gramínies cultivades, fa disminuir la presència de plantes pròpies de prats i ha fet augmentar el recobriment de les plantes ruderals. Pel que fa a la producció, l’aplicació de purí fa augmentar lleugerament la producció farratgera. La riquesa i la diversitat florística del camp sembrat amb llavors dels prats donadors de la vall d’en Bas va ser superior als no sembrats amb la barreja habitual.

A més, al camp sembrat amb llavors dels prats donadors de la vall d’en Bas, en el seguiment fet l'any 2020 presentava una elevada riquesa i diversitat florística, amb un increment important de plantes pròpies dels prats, la qual cosa porta a una millora significativa de l’estat ecològic d’aquestes pastures.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: flora, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Montesquiu, Biodiversitat, ODS,