caes

Montesquiu Una espècie difícil de veure i força desconeguda

Es confirma la presència de liró gris al Parc del Castell de Montesquiu

29/09/2021

Aquest estiu es va incorporar la primera estació de seguiment per al liró gris (Glis glis) al Parc del Castell de Montesquiu, en el marc del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural de la Xarxa de Parcs Naturals en conveni amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers. L'acció ja ha donat els primers fruits i ha permès constatar recentment la presència de dos exemplars d’aquest rosegador a l'interior d'una de les caixes niu instal·lades al Parc.

El seguiment forma part del Projecte Liró, una iniciativa que coordina el Museu de Ciències Naturals de Granollers i que treballa per l'estudi i el seguiment poblacional d'aquest petit mamífer amb el suport d’una àmplia xarxa d’estacions i col·laboradors, que fan possible la recollida de dades al llarg del temps. Si bé és present als boscos catalans, el liró gris (Glis glis) és una espècie difícil de veure i, encara ara, força desconeguda.

Tot i l’existència prèvia d’alguna cita puntual de la presència del liró gris dins el Parc del Castell de Montesquiu, aquests resultats no només aporten noves dades al projecte i al Parc sobre la distribució i localització d’aquesta espècie, sinó que el seguiment de la nova estació de caixes niu permetrà conèixer amb més detall com viuen els lirons dins aquest espai natural i com evolucionen les seves poblacions amb el temps.

El liró gris, una espècies difícil de veure

La seva vida arborícola i hàbits nocturns, fan del liró gris una espècie molt difícil de veure i estudiar, ja que rarament baixa al terra del bosc durant el seu període actiu (de primavera a tardor). Per aquest motiu, els mètodes tradicionals de trampeig, com els paranys de captura en viu de petits mamífers que es col·loquen al terra del bosc, no acostumen a donar massa informació sobre l’espècie i es necessita un sistema més específic de mostreig com són les caixes niu. El liró gris ocupa fàcilment aquestes caixes que es col·loquen dalt els arbres, la qual cosa ha permès obtenir abundant informació sobre la seva biologia i la dinàmica poblacional a Europa i des de fa uns anys també a Catalunya, gràcies al Projecte Liró. Cal recordar que a Catalunya trobem les poblacions més meridionals de la península Ibèrica d’aquesta espècie i la pèrdua d’hàbitat deguda al canvi climàtic i a una gestió forestal poc sensible és una de les amenaces més grans per a l’espècie.

El programa de seguiment del liró gris compta amb una trentena d'estacions a Catalunya algunes d'elles situades al Parc del Montnegre i el Corredor, al Parc Natural del Montseny, a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i al Parc del Castell de Montesquiu, espais naturals protegits que formen part de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

Des del Projecte Liró s’anima la ciutadania a visitar i registrar-se a la plataforma www.lirons.org en la qual trobarà tota la informació necessària per participar en la iniciativa.

Aquest seguiment s’emmarca en el conveni de col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers per a l'execució del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural (fauna: papallones, petits mamífers, ratpenats, amfibis i rèptils) de la Xarxa de Parcs Naturals entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

compartir

Font de la informació: Museu de Ciències Naturals de Granollers

Categoria: Paisatge, Meteorologia, fauna, vertebrats, mamífers, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Divulgació, Webs, Montesquiu, Biodiversitat, Diputació de Barcelona, ODS,