caes

Montesquiu S'ofereix també un programa de rutes de marxa nòrdica

Novetats en el programa de les activitats de tardor del Parc del Castell de Montesquiu i a la vall del Ges, Orís i Bisaura

23/09/2022

Un any més, des del Parc del Castell de Montesquiu es presenta un nou programa d’activitats de tardor al Parc i al territori de la vall del Ges, Orís i Bisaura. Aquesta nova temporada ofereix una àmplia varietat d’activitats culturals, tallers d’educació ambiental, jornades temàtiques i sortides guiades que ens descobreixen racons espectaculars d’aquest territori en un moment de l’any, la tardor, especialment bonic.

Les activitats de tardor s’inicien el dissabte 1 d’octubre amb la celebració del Dia Mundial dels Ocells, una jornada ben completa amb tallers, sortida guiada, xerrada, espectacle infantil... enguany es torna a celebrar la jornada al Parc, després que hagi estat itinerant en diferents punts del territori.

Els dissabtes 8 d’octubre i 19 de novembre, hi haurà les dues sortides temàtiques de bolets, unes sortides de camp en què s’explicaran la biologia i el reconeixement dels bolets, s’aprendran els aspectes més importants que ha de conèixer un bon boletaire i el perquè de la gran repercussió social d’aquesta activitat de la mà de Jordi Baucells, biòleg i naturalista.

El dissabte, 15 d’octubre, una novetat d’aquest 2022: se celebrarà la setmana de la fusta conjuntament amb el Centre de Formació Forestal Especialitzada (CFFE) de la Solana, un equipament del Parc. Sota el títol Just a la fusta!, tindran lloc de forma simultània diverses propostes que giren a l’entorn del sector de la fusta i les diferents professions que en formen part:  s’oferiran jocs per a petits fusters, exhibició d’escultures de fusta amb xerrac, la projecció de la sèrie “Forestals”, accés a l’exposició permanent sobre la relació entre el bosc i la societat de la Solana i portes obertes al CFFE. Els més atrevits, podran participar del taller de fusteria “Fes el teu tamboret!” en el qual faran el seu propi tamboret i aprendran els diferents tipus de fusta i d’encaixos, amb l’acompanyament del fuster David Vivet. L’accés a la Solana serà a peu per un nou itinerari senyalitzat del Parc del Castell de Montesquiu.

Es continuarà amb dos tallers  ja consolidats però amb novetats. El dissabte 22 d’octubre, l’Adriana Blancafort, doctora en biologia i científica, s’estrenarà amb el taller “Cosmètica amb plantes silvestres”. Amb ella s’aprendrà a fer productes cosmètics amb plantes silvestres que es troben al nostre entorn més proper. S’elaborarà un bàlsam labial, una crema sòlida, un exfoliant i altres productes per a la cura de la pell.

El dissabte 29, per celebrar la Castanyada d’una manera diferent, la Berta Vilageliu, guia de banys de bosc i artista plàstica, farà el taller “Quina castanya!” en què s’experimentarà amb la natura a través de fruits de tardor, es transformaran i es jugarà amb ells, tot creant un espai de diversió i reflexió artística.

El novembre s’iniciarà amb la sortida guiada a Sora en col·laboració amb l’ADET i el Museu de la Torneria, el diumenge 6. Amb l’historiador Albert Pratdesaba es farà una visita guiada al castell de Duocastella de Sora per conèixer com va néixer, quines van ser les seves funcions i per què va ser abandonat. De tornada passarem per Rocafiguera, on es coneixerà la història d’aquesta impressionant masia gòtica.

Finalment, i també com a novetat, el dissabte 19 de novembre al matí, es descobrirà el castell de Montesquiu d’una manera ben diferent. Amb la proposta “Viatgem en el temps!”, es coneixerà el castell i els seus mil anys d’història a través d’un joc cooperatiu. Els participants hauran d’investigar i trobar les pistes que aniran posant llum a la història del castell de Montesquiu, i que trobaran escampades per les estances del castell, una activitat familiar nova que es fa per primera vegada en aquest equipament.

Marxa nòrdica

Finalment, les sortides de marxa nòrdica (veure programa) ja s’han reprès aquest setembre amb una ruta a les Esquerdes de l’Euga, a Vidrà. Els diumenges d’octubre i novembre, es podran descobrir indrets singulars del territori en aquesta estació tan especial a l’EIN Serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt amb l’acompanyament dels guies que sempre aporten un valor afegit a les rutes amb els seus coneixements de l’entorn, la biodiversitat i el patrimoni natural i cultural del territori.

Tota la informació i inscripcions a les activitats a la web www.territori.gesbisaura.cat. ​​​​​​​

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Montesquiu, Educació ambiental, ODS, Educació ambiental,