caes

Montesquiu El Parc té una estació de seguiment

Primera jornada del Pla de seguiment del gat fer i altres mesocarnívors al Parc del Castell de Montesquiu

28/09/2021

El divendres 17 de setembre va ser un dia important per a l’estudi del gat fer a Catalunya. El castell de Montesquiu va acollir diverses persones i entitats que participen en el Pla de seguiment del gat fer i altres mesocarnívors, un projecte que va engegar fa tot just un any, impulsat des del Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya (FELIS-ICHN) en col·laboració amb la Fundació Zoo de Barcelona. A la trobada també van assistir-hi representants de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona i del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya, que donen suport logístic i material al projecte.

La jornada va servir per fer una valoració de la primera campanya de seguiment, concentrada a principis d’any, i per comentar aspectes a millorar de cara a la segona campanya. El pla consisteix en el mostreig anual d’una vintena de punts repartits per tot el territori, per tal de determinar com evolucionen les poblacions de l’únic felí autòcton que viu actualment a Catalunya i dels altres carnívors que coexisteixen amb ell. 

Una d’aquestes estacions de seguiment es troba justament al Parc del Castell de Montesquiu, on el gat fer té una presència força destacable, ja que ha estat detectat en diverses zones del Parc i voltants gràcies a les càmeres de fototrampeig. La resta de punts es troben repartits pel país, principalment pel Pirineu i Prepirineu, com ara a l'Albera, l'Alta Garrotxa, les Capçaleres del Ter, el Catllaràs, el Solsonès o l’Alta Ribagorça, però també en zones més meridionals com ara el Montseny o les serres de Montclar (La Noguera).

Finalment, també s’ha fet seguiment en zones d’on no es té constància de la presència actual del felí, com ara els parcs naturals de Montserrat, Sant Llorenç del Munt i l’Obac o el Montgrí, però que poden servir per analitzar quins hàbitats prefereix l’espècie. De fet, una de les sorpreses del primer any de seguiment va ser la detecció de cries de gat salvatge a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, una zona on fins fa poc es desconeixia la presència de gat fer (veure notícia).

Una part important del seguiment és la recollida de mostres per estudiar la possible introgressió genètica deguda a la hibridació amb el gat domèstic, un problema per a l’espècie. Enguany, el projecte ha recollit més de cinquanta mostres, que s’estan analitzant al laboratori a l’espera de veure si algunes poblacions de gat fer es veuen més afectades pel creuament amb gats domèstics. El projecte de seguiment està coordinat per Marc Vilella, Pau Federico i Ferran Sayol, que valoren molt positivament el fet de poder fer una trobada amb totes les persones que fan possible aquest seguiment a gran escala i així facilitar possibles col·laboracions destinades a millorar el coneixement i la conservació del gat fer.

Al Parc del Castell de Montesquiu, les activitats relacionades amb el seguiment de fauna salvatge no van acabar el divendres, sinó que es van allargar durant el cap de setmana. Tant dissabte com diumenge, el castell també va ser la seu d’un dels Cursos naturalistes de la ICHN, en aquest cas sobre la tècnica del fototrampeig com a eina d’estudi dels mamífers mitjans i grans. Aquest mètode de seguiment s’ha popularitzats els últims anys, i molts aficionats naturalistes compten amb la seva càmera per poder observar els animals que es mouen pel bosc. El curs va tractar temes com ara la col·locació de les càmeres a camp, les diferències tècniques entre diferents aparells i com gestionar i analitzar les dades recollides a partir de les fotografies. Un cap de setmana rodó per a l’estudi de la fauna del nostre país.

compartir

Font de la informació: Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya (FELIS - ICHN)

Categoria: vertebrats, Recerca i seguiment, Montesquiu, Biodiversitat,