caes

Montnegre-Corredor A la conca de la Tordera feia quaranta anys que no se'n veien

Es detecta per primer cop la presència de llúdriga al Parc del Montnegre i el Corredor

14/09/2022

A mitjans de juliol, es va fotografiar per primera vegada una llúdriga (Lutra lutra) al Parc del Montnegre i el Corredor. Les imatges van ser enregistrades en el marc del Pla de seguiment del gat fer i altres mesocarnívors, promogut pel Grup de recerca en carnívors de Catalunya (FELIS-ICHN).

L’exemplar de llúdriga ha aparegut en una de les dotze càmeres de fototrampeig que formen la parcel·la d’estudi del Parc, propera a un dels afluents del riu Tordera. En aquesta zona s’hi han realitzat durant l’estiu dues aportacions d’aigua per mantenir les poblacions de dues espècies de peixos: el barb de muntanya (Barbus meridionalis) i la bagra (Leuciscus cephalus). Possiblement, la disponibilitat d’aigua i d’aliment explicarien la presència d’aquesta llúdriga a la zona.

L’any 2021, l’Observatori RIVUS ja va detectar llúdrigues reproductores a la baixa Tordera, després de quaranta anys d’absència. L’augment de la població de llúdriga de la conca s’ha vist afavorida per la millora de les seves aigües i la protecció legal de l’espècie, que feia preveure la possibilitat de trobar algun exemplar a l’àrea d’estudi (Catàleg de vertebrats del Parc del Montnegre i el Corredor, 2019).

L’estació de seguiment es va establir l’any 2021 amb l’objectiu d’analitzar com evoluciona la comunitat de mesocarnívors terrestres del Parc, formada per la guineu, la fagina, la geneta i el teixó. Aquest 2022, s’ha dut a terme la segona campanya de mostreig gràcies al suport dels serveis tècnics del Parc del Montnegre i el Corredor. La coordinació de la parcel·la és a càrrec de dos membres del grup FELIS: Joana Bastardas Llabot (biòloga ambiental) i Xavier Soler (geògraf i tècnic forestal).

Des del Parc s'espera que aquesta troballa no sigui un fet aïllat i que, malgrat la sequera que enguany està patint el territori, es puguin mantenir els cabals ecològics necessaris perquè la llúdriga i la resta d’espècies lligades als hàbitats de ribera es puguin establir al massís i incrementar, així, el seu valor de conservació.

compartir

Font de la informació: Grup FELIS-ICHN

Categoria: Hidrologia, fauna, vertebrats, Gestió del medi, Montnegre-Corredor, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,