caes

Montseny | Collserola | Xarxa de Parcs Naturals | Diputació de Barcelona | Sant Llorenç-Obac Aplegarà més de 200 participants de 25 països

Experts internacionals assistiran al 13è Simposi internacional sobre el porc senglar i altres suids, que es farà a Seva del 6 al 9 de setembre

17/08/2022

El senglar s’està expandint per tot tipus d’hàbitats i regions, des de zones d’alta muntanya fins a planes i zones urbanes d’arreu del món. El repte de controlar-ne la població i limitar-ne l’impacte social, econòmic i sobre la biodiversitat són algunes de les temàtiques que abordarà el 13è Simposi internacional sobre el porc senglar i altres suids, que aplegarà 200 participants de 25 països del 6 al 9 de setembre a Seva, al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. Altres suids de tot el món, com babirusses i facoquers, també formen part de la temàtica de la conferència. 

Algunes de les qüestions que s’hi tractaran són la biologia del senglar, les estratègies de control de la població o els mètodes per reduir els danys. La gerència de Serveis d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona forma part del comitè organitzador del Simposi, que aplegarà més de 200 participants de 25 països.

L’inici amb les ponències de caire científic

La primera jornada es dedicarà a ponències més científiques, que abordaran tant els conflictes habituals, com els riscos potencials: per exemple, els derivats de l’expansió de la pesta porcina africana. Aquest mateix dia, es presentaran els resultats del projecte pilot per controlar la fertilitat de senglars en zones urbanes i periurbanes. L’han dut a terme investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona a la Xarxa de Parcs Naturals. El projecte compta amb el suport econòmic de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, en el marc d’un conveni de col·laboració amb la Facultat de Veterinària del mateix centre universitari.

Les sortides de camp, a la segona jornada

El segon dia hi haurà tres sortides de camp a parcs de la Xarxa de Parcs Naturals: al Montseny, sobre els passos de fauna i cens amb càmeres de fototrampeig; al Parc Natural de Collserola, per parlar de la mitigació de la presència de senglars en zones urbanes a Barcelona; i una altra al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac, sobre les mesures per reduir els danys i les tècniques de captura.

Els nous reptes de la gestió, protagonistes de l’últim dia

El context actual reclama un nou enfocament en la gestió de les poblacions de senglars, basada en el coneixement científic per reduir els conflictes amb els humans. Serà la temàtica principal de les ponències de l’últim dia, que també parlaran dels costos de les batudes o l’ús de noves tecnologies per controlar-ne la població.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 13 “Acció climàtica” i 15 “ Vida terrestre”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS. 

compartir

Font de la informació: Gabinet de premsa de la Diputació de Barcelona

Categoria: fauna, vertebrats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Divulgació, Ponències, Montseny, Collserola, Xarxa de Parcs Naturals, Diputació de Barcelona, Sant Llorenç-Obac, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS, Notícies d'arreu,