caes

Parc Agrari El Prat i Sant Boi s'alien per primera vegada en una campanya conjunta per promoure la carxofa i l’agricultura de proximitat

La Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021 reforça la seva dimensió metropolitana promocionant la carxofa, emblema del Parc Agrari del Baix Llobregat

10/03/2021

El Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat i Barcelona s’han aliat en una campanya conjunta, sota el lema 'El Prat i Sant Boi, capitals mundials de la carxofa', per promoure la producció i consum de la carxofa Prat, l’emblemàtica hortalissa del Parc Agrari del Baix Llobregat. La campanya #MengemCarxofa es desenvoluparà fins a principis del mes de maig, amb activitats i un concurs.

Les dues ciutats desenvolupen aquesta campanya en el marc de la Capitalitat mundial de l’alimentació sostenible de Barcelona 2021. Aquest esdeveniment té per objectiu promoure models d’alimentació sostenible, justa i sana a partir d’un cicle d’activitats que s’estenen també a diversos municipis metropolitans. A més, la pandèmia ha posat encara més de manifest la necessitat de promoure models de ciutat més sostenibles i de protegir les grans infraestructures verdes i metropolitanes com el Parc Agrari, així com de garantir l’abastiment de productes de proximitat.

La campanya del Prat i Sant Boi es va presentar el 10 de març a la masia Can Comas, seu del Parc Agrari, amb la presència de l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, i l'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, i la presidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’alcaldessa de Barcelona, ciutat que enguany ostenta la capitalitat mundial de l’alimentació sostenible, Ada Colau. L’acte també va comptar amb la presència de representants de les cooperatives agrícoles del Prat i de Sant Boi, de la restauració local i del teixit comercial i comunitari de totes dues ciutats.

Per la seva part, l’AMB es va mostrar a favor del reforç de les polítiques alimentàries i de l’alimentació saludable i de proximitat. Així mateix, va encoratjar els governs locals perquè comencin a treballar en polítiques o activitats que posin en valor l’alimentació saludable i sostenible, com és el cas del Prat i de Sant Boi. Per ajudar els municipis en aquest procés, l’AMB ha elaborat una guia de participació dels municipis en la capitalitat mundial de l’alimentació sostenible de Barcelona 2021 i el Pla d’acció per a l’alimentació sostenible 2020-2023.

En el decurs de la presentació, l’alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’AMB, Ada Colau, va destacar la importància econòmica i ecològica dels espais agrícoles de la regió metropolitana, "aquest parc agrari és un tresor que s'ha d’aprofitar", i va expressar la rellevància de Barcelona com a Capital mundial de l’alimentació sostenible perquè planteja la necessitat d’un canvi en el model alimentari, fomentant la producció local i de proximitat.

Colau també va afirmar que "impulsar el producte local és una de les millors formes de donar suport a la nostra economia i també a una alimentació saludable", i va posar en valor el camí que està fent la pagesia per avançar cap una agricultura més sostenible.

En el marc d’aquest esdeveniment, el Prat i Sant Boi es reivindiquen com a capitals mundials de la carxofa. Cal recordar que, als terrenys del Parc Agrari del Baix Llobregat dels dos termes municipals, hi ha 248 hectàrees de conreu de carxofa segons les darreres dades disponibles del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya (2019). Segons les dades de rendiment mitjà del conreu de carxofa (de 10 tones/ha) del Departament d’Agricultura, això equival a una producció anual de 2.480 tones.

Les dues ciutats també han decidit sumar esforços per posar en valor la carxofa i, en general, l’agricultura de proximitat, després que el context de pandèmia sanitària hagi evidenciat la necessitat de promoure models de ciutat més sostenibles i garantir l’abastiment de productes de proximitat. Per aquest mateix motiu, ambdues ciutats també reivindiquen la promoció i protecció del Parc Agrari del Baix Llobregat, com a gran infraestructura verda i principal espai de producció agrícola de l’Àrea Metropolitana, per tal de preservar la seva biodiversitat i els seus conreus. En aquest sentit, es reclama enfortir el lideratge metropolità sobre aquests espais.

Activitats de la campanya #MengemCarxofa

Tant el Prat com Sant Boi han organitzat diverses activitats en línia i presencials per a la promoció i difusió conjunta del producte estrella del Parc Agrari del Baix Llobregat, de l’agricultura de proximitat i de l’alimentació sostenible. Dues de les activitats conjuntes volen promoure la compra de carxofa i l’elaboració de receptes amb el producte estrella del Parc Agrari per part de la ciutadania d’ambdues localitats.

En comprar carxofes o d’altres productes del Parc Agrari, es podrà aconseguir una bossa de tela de la campanya. Cada setmana, els pagesos i pageses distribuiran bosses de tela als mercats de pagès i als mercats municipals del Prat, Sant Boi i Barcelona, així com a les botigues de proximitat.

Una altra proposta és cuinar la carxofa del Parc Agrari amb una recepta original, divertida o especialment apetitosa, fer-li una fotografia i compartir-la a Instagram amb l'etiqueta #MengemCarxofa. En entrar a elprat.cat/mengemcarxofa o santboi.cat/mengemcarxofa es trobaran receptes i consells per preparar-les. Un jurat format per agricultors i restauradors de proximitat del Prat i de Sant Boi triarà les imatges de plats més apetitoses, que seran premiades amb paneres de productes del Parc Agrari del Baix Llobregat.

compartir

Font de la informació: Ajuntament de Barcelona i Ajuntament del Prat

Categoria: Parc Agrari,