caes

Parc Fluvial Besòs Per a la fauna és bàsic respectar les senyalitzacions i àrees restringides al pas de persones

S'observen diverses espècies hivernants destacables en el darrer seguiment ornitològic al Parc Fluvial del Besòs

09/01/2023

Entre les observacions faunístiques rellevants fetes al Parc Fluvial del Besòs durant el mes de desembre del 2022, destaquen d'entre les espècies hivernants d'ocells una fotja vulgar (Fulica atra) i un ànec cullerot (Anas clypeata), ja que no es veuen anualment en aquest espai natural, així com una puput i una gavina corsa. Les joques de corb marí gros i d'esplugabous continuen actives i ha estat interessant la detecció d’una oreneta vulgar, que en l’àmbit català és una espècie bàsicament estival​​​​​​, i d'una tallareta cuallarga.

Durant l’últim mes de l’any del 2022, el nombre d’espècies que es desplacen des de les seves zones de nidificació fins a les zones d’hivernada ja és molt baix, si no hi ha baixades sobtades de temperatura. Enguany, s’han alternat dies amb temperatures suaus i dies amb temperatures força baixes, sense que s’hagi detectat cap espècie típica de les onades de fred. D’entre els hivernants vistos, cal remarcar una puput (Upupa epops) i una gavina corsa (Ichthyaetus audouinii) a la desembocadura.

Pel que fa als ocells aquàtics, destaquen els xarxets comuns (Anas crecca), dels quals s’ha vist un màxim de quinze exemplars a Sant Adrià de Besòs. En aquest tram, també s’ha continuat veient la fotja vulgar (Fulica atra) i dos ànecs cullerots (Anas clypeata), dos hivernants molt destacables perquè no es veuen anualment al Parc Fluvial. S’han vist uns sis exemplars de cabussets (Tachybaptus ruficollis) en el conjunt del Parc Fluvial, una xifra superior a la del mes de novembre.

Respecte les joques de corb marí gros (Phalacrocorax carbo), com a mínim es troben actives les de Santa Coloma de Gramenet i les de Sant Adrià de Besòs, així com la d’esplugabous (Bubulcus ibis) a Sant Adrià de Besòs.

Pel que fa als rapinyaires, hi ha bones xifres i destaquen dues àguiles calçades (Aquila pennata) a Montcada i Reixac, dos esparvers vulgars (Accipiter nisus) al tram dels canyissars i un a Sant Adrià de Besòs, així com uns set aligots comuns (Buteo buteo) a Sant Adrià de Besòs.

Entre els passeriformes, s’ha vist una oreneta vulgar (Hirundo rustica) a Sant Adrià de Besòs, un fet remarcable en l’àmbit català ja que es tracta d’una espècie bàsicament estival. També ha estat interessant l’observació d’una tallareta cuallarga (Sylvia undata) a Santa Coloma de Gramenet, una altra espècie que costa de detectar al Parc.

Es recorda que el Parc Fluvial del Besòs és un espai amb un alt valor biològic i paisatgístic, un refugi de biodiversitat amb punts d’estada escollits, per exemple, per les aus en època migratòria. Per tant, cal seguir les indicacions que donen els informadors i respectar les normes i consells per a una bona estada al Parc així com les senyalitzacions i les àrees restringides al pas de persones.

compartir

Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs

Categoria: Educació ambiental, Paisatge, Meteorologia, fauna, vertebrats, ocells, hàbitats, Recerca i seguiment, Parc Fluvial Besòs, Biodiversitat, ODS, Parc Fluvial del Besós, Educació ambiental,