caes

Parc Fluvial Besòs Cal respectar la prohibició de pas de persones per preservar la fauna

El Parc Fluvial del Besòs, punt d'aturada d'exemplars migratoris de camí cap a les zones de cria més nòrdiques

11/04/2022

Durant el mes de març la migració prenupcial es fa més palesa, de manera que s’han observat alguns exemplars migratoris que s’han aturat al Parc Fluvial del Besòs per descansar i alimentar-se i poder continuar, així, el seu viatge migratori cap a les zones de cria més nòrdiques. Entre d'altres, s'han observat martinets rossos, un mosquiter xiulaire, una boscarla dels joncs i una merla de pit blanc. Es demana a la ciutadania que respecti les senyalitzacions i àrees restringides al pas per no destorbar els ocells, especialment aquells que proven de criar.

Quan hi ha condicions climatològiques adverses, la probabilitat d’observar aquests ocells és major perquè alguns es veuen forçats a aturar-se. La mala climatologia fa que hi hagi menys afluència de persones al Parc Fluvial i, de retruc, menys gossos deslligats que puguin espantar-los. L’exemple més clar es va tenir el dijous 31 de març, quan després de la tempesta es van observar dos martinets rossos (Ardeola ralloides), un mosquiter xiulaire (Phylloscopus sibilatrix) i una boscarla dels joncs (Acrocephalus schoenobaenus) a Sant Adrià de Besòs, així com una merla de pit blanc (Turdus torquatus) a la desembocadura. La merla de pit blanc (Turdus torquatus) és una espècie que compta amb molt poques dades al Parc Fluvial i, per això, és destacable la seva presència. Altres ocells migratoris observats han estat dos xarrasclets (Anas querquedula), a Santa Coloma de Gramenet.

També cal destacar durant el mes de març les observacions d’ocells de la família dels ràl·lids, com els exemplars de polla pintada (Porzana porzana) vistos a Montcada i Reixac i a Santa Coloma de Gramenet en l’àmbit de les parcel·les de canyís (wetlands), o les tres boscarles dels joncs (Acrocephalus schoenobaenus) i la femella de rascletó (Porzana parva), un ocell molt escàs en migració d’àmbit estatal, del qual es veuen només uns pocs exemplars cada primavera a tot Catalunya i en molt poques localitats.

Per tant, l’hàbitat generat en els grups de parcel·les del Parc Fluvial proporciona observacions de diverses aus escasses, en migració a Catalunya, i demostra els beneficis faunístics substancials que aporta aquesta massa vegetal. Altres aus que també s’han vist han estat les xivites (Tringa ochropus), tres pollades d’ànec collverd (Anas platyrhynchos), el becadell comú (Gallinago gallinago) i la cuereta groga (Motacilla flava).

Pel que fa als ocells estivals habituals, cal destacar les primeres orenetes vulgars (Hirundo rustica) i orenetes cuablanques (Delichon urbicum). També s’han fet les primeres observacions de corriols petits (Charadrius dubius), que comencen a ocupar les platges on provaran de criar. És per aquest motiu que es demana que es respecti la prohibició de pas de persones a la barra de sorra i a l’interior del riu, llocs escollits per intentar dur a terme la cria.

Pel que fa a altres observacions faunístiques durant el mes de març, també s’ha vist un senglar (Sus scrofa) a Sant Adrià de Besòs i un visó americà (Neovison vison) a Santa Coloma de Gramenet.

compartir

Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs

Categoria: Paisatge, Hidrologia, Meteorologia, fauna, vertebrats, ocells, mamífers, hàbitats, Recerca i seguiment, Parc Fluvial Besòs, Biodiversitat, ODS,