caes

Parc Fluvial Besòs És clau respectar les senyalitzacions i les àrees restringides al pas per a l'èxit de la nidificació

El seguiment ornitològic d'abril ofereix nombroses observacions destacables al Parc Fluvial del Besòs

09/05/2022

L’abril és el pic de la migració prenupcial per a la majoria d’ocells i, en conseqüència, un dels mesos on es pot veure un major nombre d’espècies al Parc Fluvial del Besòs. Si bé durant la segona quinzena s’han observat força menys ocells migratoris del que és habitual, sí s’han registrat observacions molt interessants, en part gràcies a la presència diària d’ornitòlegs i fotògrafs al Parc. Destaquen les d'un mosquiter ibèric, dos papamosques grisos balears i un rascletó.

Les espècies més rares observades durant aquest mes al Parc Fluvial han estat un mosquiter ibèric (Phylloscopus ibericus) a la desembocadura, una raresa en l’àmbit català perquè només es veuen uns pocs exemplars cada primavera a tota Catalunya i justament enguany no hi ha hagut gaires citacions. També s’han vist dos papamosques grisos balears (Muscicapa tyrrhenica balearica), un a Santa Coloma de Gramenet i un a Sant Adrià de Besòs. L’espècie aquàtica més rara que s’ha observat ha estat un mascle de rascletó (Porzana parva) a Santa Coloma de Gramenet, un ocell molt escàs en migració a l’Estat, del qual també se n’observen pocs exemplars cada primavera a tota Catalunya i en molt poques localitats. L’exemplar va ser vist per diversos observadors entre els dies 4 i 11 d’abril.   

D’entre els migradors escassos, però que es veuen anualment, cal destacar l’observació de dos martinets rossos (Ardeola ralloides) a Sant Adrià de Besòs i una valona (Tringa glareola) a Montcada i Reixac. De gamba roja (Tringa totanus), únicament s’ha vist un exemplar, un limícol del qual fa vint anys se n’havien vist desenes a la desembocadura.

A més, la presència diària d’ornitòlegs i fotògrafs al Parc ha permès observacions d’ocells amb poques citacions al Parc, com ara una polla pintada (Porzana porzana), un agró roig (Ardea purpurea) i un exemplar de la subespècie balear de capsigrany (Lanius senator badius), albirats per Pat Gallart a Santa Coloma de Gramenet. Cal destacar que la dada d’agró roig ha estat l’única d’aquesta primavera corresponent a un individu aturat i que fou vist al grup de parcel·les 7 gràcies a la presència de canyís i aigua en superfície.

El respecte, clau per a l'èxit de la nidificació

Pel que fa als ocells reproductors, cal subratllar la nidificació amb èxit de dues parelles de cuereta torrentera (Motacilla cinerea) al terme de Sant Adrià de Besòs. Una d’elles ha ubicat el niu a un forat del pont de la C-31 i suposa un dels pocs llocs a Catalunya on la cuereta torrentera nia tan a prop del litoral. També remarcable ha estat la presència aquesta primavera d’un mascle i dues femelles de faisà vulgar (Phasianus colchicus) a la desembocadura, un fet que rarament havia succeït anys enrere. La tranquil·litat que tenen al marge dret, gràcies a la tanca existent és clau per al seu establiment. Respecte el corriol petit (Charadrius dubius), s’han establert diverses parelles bàsicament al tram d’ús públic de Sant Adrià de Besòs, si bé encara cap posta ha pogut tenir èxit per les riuades periòdiques que hi ha hagut. A la desembocadura, on antigament niava una parella, ni tan sols s’ha observat en tot el mes, demostrant que l’incompliment massiu per part de les persones de la prohibició de l’accés a la platja de la desembocadura impedeix la seva presència i reproducció. És important repetir com el respecte vers les senyalitzacions i les àrees restringides al pas de persones és clau per a l'èxit de la nidificació (més informació aquí).

La parella de roquerols (Ptyonoprogne rupestris) dels ponts del Molinet i de la C-31 sembla que hi tornaran a niar, així com els xoriguers comuns (Falco tinnunculus) del Molinet. En canvi, cap parella de cames llargues (Himantopus himantopus) s’ha establert a Montcada, si bé es van veure uns dies menjant a una parcel·la inundada (X. Martínez com. pers.).

També remarcable ha estat l’avistament d’almenys dues gavines corses (Ichthyaetus audouinii) al llarg de tot el mes per tot el tram d’ús públic ja que es tracta d’una espècie molt litoral.

compartir

Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs

Categoria: Paisatge, Meteorologia, fauna, vertebrats, ocells, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Parc Fluvial Besòs, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS, Educació ambiental,