caes

Parc Fluvial Besòs Per preservar la fauna i la nidificació, cal respectar la senyalització i les restriccions de pas

Un flamenc rosat i un capó reial entre les observacions ornitològiques destacables de març al Parc Fluvial del Besòs

03/04/2023

Al mes de març, destaquen nombroses observacions fetes durant el seguiment ornitològic i faunístic al Parc Fluvial del Besòs. Entre d’altres, i gràcies també a la presència d’ornitòlegs i fotògrafs de natura, s’han pogut detectar un exemplar de flamenc rosat, un capó reial, diversos cames llargues, martinets de nit, becadells sords i un agró roig. El Parc Fluvial recorda que és cabdal que les persones que visiten aquest espai respectin les senyalitzacions i zones restringides per no destorbar la fauna.

Durant el mes de març, la migració prenupcial es fa més palesa, de manera que s’han observat alguns exemplars migratoris que s’han aturat al Parc Fluvial del Besòs per descansar i alimentar-se i continuar, així, el seu viatge migratori cap a les zones de cria més nòrdiques. La manca de pluges ha fet que no s’hagi vist cap aturada massiva d’ocells migratoris, però cal destacar l’observació d’un exemplar de flamenc rosat (Phoenicopterus roseus) a sobre de l’assut del rec Comtal vist per Pat Gallart el 21 i el 22 de març.

Es tracta del primer cop que s’observa un flamenc rosat en aquest tram, segurament afavorit per l’escàs cabal que porta el riu i pel nombre menor de persones que passen per aquest indret a conseqüència, possiblement, de la restricció de l’accés que ha suposat la creació del Refugi de biodiversitat de Santa Coloma de Gramenet.

També ha estat remarcable l’observació per part del personal de manteniment d’un capó reial (Plegadis falcinellus) molt refiat durant uns dies a les parcel·les de canyissar inundades. La manca de parcel·les inundades i de tranquil·litat al llarg de l’any segurament determinen la raresa d’aquesta espècie al Parc Fluvial.

Durant la segona quinzena de març s’han detectat diversos grups de cames llargues (Himantopus himantopus) al terme de Sant Adrià de Besòs, amb un màxim de 23 exemplars vistos primerament per Paco Torres. També cal citar nou martinets de nit (Nycticorax nycticorax), dos becadells sords (Lymnocryptes minimus) i un agró roig (Ardea purpurea), aquest darrer a la desembocadura.

La importància del respecte a la senyalització i restriccions de pas​​​​​​​

Pel que fa als ocells estivals habituals, cal destacar les primeres observacions de corriols petits (Charadrius dubius), que comencen a ocupar les platges on tractaran de criar. A l’illa situada sota la presa 11, on recentment s’ha realitzat un acordonament per restringir l’accés a l’aigua de persones i gossos, ja s’hi ha observat còpules. Malauradament, en el cas de la barra de sorra de la desembocadura la presència continuada de persones, tot i la prohibició vigent, ha fet que no s’hi estableixin. És bàsic per a la fauna, per tant, que es respectin la senyalització i les restriccions de pas.

També s’han vist les primeres orenetes vulgars (Hirundo rustica), orenetes cuablanques (Delichon urbicum) i ballesters (Apus melba).

Finalment, cal citar l’observació de diverses gavines corses (Larus audouinii) a Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet, les quals cada cop utilitzen més el riu ja que són individus força refiats.

D’altra banda, cal destacar l’observació de desenes d’emperadors divagants (Anax ephippiger) al llarg del riu, amb diversos exemplars fent les postes tant al riu com a les diferents basses i parcel·les inundades.

compartir

Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs

Categoria: Paisatge, Hidrologia, Meteorologia, fauna, vertebrats, peixos, hàbitats, Recerca i seguiment, Parc Fluvial Besòs, Biodiversitat, ODS, Parc Fluvial del Besós,