caes

Sant Llorenç-Obac Hi passen unes 200.000 persones cada any

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac millora el camí dels Monjos, l'accés a peu al conjunt monumental de la Mola

14/03/2023

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac ha emprès aquest març diverses actuacions que tenen com a objectiu la protecció contra la degradació i l’erosió existent al llarg del camí dels Monjos, itinerari que realitzen aproximadament uns 200.000 usuaris cada any, per accedir al conjunt monumental del monestir de Sant Llorenç de Munt (la Mola). Aquesta actuació, que té una durada de dos mesos, vol donar valor aquest patrimoni natural i cultural situat en terme municipal de Matadepera.

L’objectiu del projecte és tornar a consolidar el camí dels Monjos amb un únic traçat, sobretot fent l’esforç en les zones erosionades pel pas d’usuaris i pel pas del temps, tenint en compte que darrerament el cicle de pluges està canviant, són més intenses i menors en número, i eliminar les dreceres improvisades pels usuaris per retallar recorregut i que malmeten l’estat de conservació de l’estat del camí. El pressupost total ascendeix a 47.479,38 euros.

L’actuació principal, que està executant l’empresa Naturalea, consisteix a eliminar progressivament esglaons de pedra per posar-hi empedrats continus. Amb aquesta actuació es vol obtenir un perfil i una superfície més confortable per al trepig, alhora que resistent (a causa del pendent existent), per tal de reduir el percentatge de visitants que eludeixen els esglaons i cerquen vies de pas alternatives. També es contemplen actuacions secundàries encaminades a restaurar esglaons que no es puguin reconvertir en empedrats, calçar el camí principal dels Monjos, eliminar dreceres, senyalitzar la necessitat de no sortir del camí, netejar cunetes i reconduir l’aigua de la pluja.

Un cim altament freqüentat

El conjunt monumental del monestir de Sant Llorenç del Munt es troba localitzat al cim del que es coneix com la Mola (1.103 m). L’immoble fou declarat "Monumento Histórico-Artístico" l’any 1931 i consta al registre de patrimoni de la Generalitat de Catalunya com Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

El cim de la Mola i el conjunt monumental del monestir (que inclou servei de restauració i un Punt d’Informació del Parc) és un espai altament freqüentat per excursionistes i esportistes que hi accedeixen per tres vies principals d’accés senyalitzades: des del coll d’Estenalles, pel camí dels Monjos, i per Can Robert i Can Pobla (que acaba confluint amb el camí dels Monjos en el seu tram final abans d’assolir el cim). No hi ha accés rodat fins al cim.

Fins aquest 2023, s’han dut a terme diferents projectes de restauració dels accessos a la Mola que desenvolupen allò establert en el Pla director de la Mola i el Montcau. De la mateixa manera, s’han dut a terme diferents projectes de restauració del monestir i dels seus exteriors.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Gestió del medi, Sant Llorenç-Obac, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,