caes

Sant Llorenç-Obac Els seguiments constaten la importància cabdal de la tasca que realitzen entitats, empreses i administracions diverses

La web Conservació de la biodiversitat a la XPN aplega tots els plans de seguiment i recerca del Parc Natural de Sant Llorenç

14/07/2021

Durant l’any 2021, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac ha assolit el desplegament en el seu àmbit territorial de divuit seguiments específics centrats en quatre àmbits temàtics (meteorologia, flora, fauna i hàbitats) així com de dos grans seguiments de caràcter sistèmic i integrat a càrrec del CMBMM (Diputació de Barcelona-Universitat de Barcelona) i el SISEBIO (Generalitat de Catalunya-CREAF). Tots ells es poden consultar a la pàgina web Conservació de la biodiversitat a la Xarxa de Parcs Naturals.

Els plans de seguiment són projectes ordenats i planificats que avaluen de forma continuada en el temps l'estat dels sistemes naturals per tal de detectar canvis i tendències. Durant l’any 2021, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac està duent a terme divuit seguiments específics vinculats als quatre àmbits temàtics següents: meteorologia (1), flora (3), fauna (12) i hàbitats (2). Alhora, també es desenvolupen en l’àmbit d’aquest Parc Natural dos sistemes integrats de seguiments que inclouen diversos seguiments específics com són els que es porten a terme des del Centre de Monitoratge de la Biodiversitat de les Muntanyes Mediterrànies (CMBMM), que engloba entre 6-10 seguiments específics de fauna, 1-2 d’hàbitats, 3-4 sobre processos ecològics i 2-3 seguiments dels factors de canvi climàtic.

També inclosos en els seguiments integrats trobem el que realitza el CREAF en el marc del SISEBIO (Programa Global de Seguiment de la Biodiversitat de Catalunya), per encàrrec de la Generalitat de Catalunya.

En funció de la idoneïtat, necessitat i disponibilitat pressupostària, la periodicitat d’aquests seguiments pot ser anual, biennal o amb freqüències més dilatades en el temps.

Agraïment a l'ecosistema científic, acadèmic, voluntari

La constatació del total de plans de seguiment i recerca que, a l’actualitat, tenen lloc al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac és l’instant idoni per agrair a entitats, grups de recerca, empreses i administracions la gran tasca feta, ja sigui mitjançant convenis, contractes, accions de voluntariat o la implicació de l’equip de guarderia del Parc Natural.

És també el reconeixement de la importància cabdal d’un ecosistema científic, acadèmic, de voluntariat, centres de recerca, museus i entitats del tercer sector sense el qual seria impossible el desplegament del seguit d’estudis i seguiments al Parc Natural i el retorn a la societat de tot aquest coneixement atresorat.

Per ampliar la informació i conèixer el detall de tots els plans de seguiment i recerca del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, podeu consultar la web Conservació de la biodiversitat a la Xarxa de Parcs Naturals.

La implementació de plans de seguiment amb un plantejament similar en tots els parcs i espais naturals gestionats per la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona és prioritari i estratègic, no només per assegurar la conservació dels espais, sinó també perquè així poden adquirir la condició de sistema integrat d'àmbit regional d'observatoris de seguiment.​​​​

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Relleu, Paisatge, Geologia, Hidrologia, Meteorologia, Atmosfera, algues, fongs, flora, fauna, invertebrats, vertebrats, hàbitats, Divulgació, Webs, Sant Llorenç-Obac, Biodiversitat, Diputació de Barcelona, ODS,