caes

Sant Llorenç-Obac L'actuació manté la biodiversitat de peixos en aquest curs fluvial

L'aportació d'aigua permet la supervivència del barb de muntanya al torrent de Castelló, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

09/09/2021

L'acció conjunta aquest estiu entre la Societat Castellarenca de Caça i Pesca (SCCP), l'Ajuntament de Castellar del Vallès, el grup de recerca FEHM-UB, diversos experts i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac ha permès la supervivència de la població de barb de muntanya (Barbus meridionalis), una espècie de peix amenaçada, al torrent de Castelló, afectat fortament per l’episodi de sequera dels darrers mesos. Els voluntaris de la SCCP han aportat un total de 38 m3 d’aigua de pou a una desena de basses, una acció que no només ha garantit la supervivència del barb de muntanya, sinó també de molta altra fauna aquàtica i que va a abeurar a aquest torrent.

Degut a la sostinguda manca de pluges, a mitjans d’estiu el torrent del Castelló, al terme municipal de Castellar del Vallès, es trobava pràcticament sec. Només es mantenien unes poques basses on es concentraven els barbs de muntanya que, en altres moments de l’any, es distribuïen al llarg de tot el curs fluvial.  

A finals del mes de juliol, el grup de recerca FEHM - Universitat de Barcelona, que desenvolupa seguiments de la qualitat ecològica de diferents cursos d’aigua dins el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac en el marc del conveni de col·laboració “Seguiment del canvi ambiental de la xarxa fluvial de la província de Barcelona” amb la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, va informar els tècnics del Parc Natural que la situació era delicada i que, si seguia sense ploure, probablement caldria prendre mesures per garantir la supervivència de la població local de barb de muntanya (Barbus meridionalis). Es tracta d’una espècie de peix endèmica considerada "Vulnerable" (segons categoria de la IUCN regional i el "Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya"), inclosa també en els annexos II i  V de la Directiva d’Hàbitats (UE). El seu àmbit de distribució es restringeix a les conques fluvials catalanes al nord del Llobregat i al sud de França, i es troba en evident regressió. Concretament, la població referida forma part del límit meridional de distribució, la conca del Besós, la qual és especialment vulnerable per la pressió de l’escalfament global i l’alteració dels rius.

Davant d’aquesta situació, la col·laboració entre els guardes del Parc Natural i experts (FEHM-UB, Societat Catalana d’Herpetologia - SCH i Sorelló, Estudis al medi aquàtic, per una banda, i l’equip de Medi ambient de l’Ajuntament de Castellar del Vallès i la Societat Castellarenca de Caça i Pesca (SCCP), d’una altra, va permetre acordar que, amb la implicació de la SCCP i l’Ajuntament, s’aportés aigua de pou de bona qualitat a les basses considerades estratègiques per garantir la supervivència de la població de barbs de muntanya en aquest torrent i en la quantitat mínima necessària, tant en funció de la situació de cada punt d’aigua com del règim de pluges que es donés al llarg del mes d’agost.

Al llarg de diferents jornades i de forma repartida entre una desena de basses, els voluntaris de la SCCP han aportat un total de 38 m3 d’aigua i s’ha aconseguit l’objectiu que la població de barb de muntanya al torrent del Castelló, així com molta fauna que va a abeurar-se en aquest curs fluvial, hagin sobreviscut a l’episodi de sequera d’enguany. Podeu veure imatges de l'actuació en aquest vídeo així com consultar l'acció de conservació corresponent a la web Conservació de la biodiversitat a la Xarxa de Parcs Naturals.

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, a més de col·laborar amb la difusió d’aquesta actuació, vol agrair a tots els ens esmentats i als voluntaris de la SCCP la seva col·laboració i implicació a l’hora de mantenir la biodiversitat d’aquest torrent, tan ben conservat pel que fa a la biodiversitat i a la qualitat ecològica de les seves aigües.

La protecció dels entorns fluvials

Quant a l’ús públic i a les activitats que es poden realitzar en els entorns fluvials, es recorda que el bany és una activitat regulada a tot el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, en aplicació del Decret 148/1992, sobre activitats fotogràfiques, científiques i esportives que poden afectar les espècies de la fauna salvatge. L’esmentat text normatiu, article 6.2, regula que cal autorització per banyar-se en els espais naturals de protecció especial, com és el cas. Un dels motius és que cal evitar la possibilitat que els banyistes o les seves mascotes transmetin malalties infeccioses (existents al medi) que causen la mort als amfibis i el deteriorament de la qualitat de l’aigua que, en funció del grau d’afectació, pot tenir diferents conseqüències en la biodiversitat present en els cursos d’aigua.

Així mateix, la normativa del Pla especial de Sant Llorenç del 1987, en el seus articles 25.1 i 34.1 estableix que “Es prohibeix tota mena d’activitats o actes que puguin significar la contaminació o deteriorament del medi físic. Aquesta prevenció serà d’especial acompliment pel que fa a les aigües superficials o subterrànies” i “Les rieres i torrents, tant permanents com discontinus, són considerats elements de protecció especial, en concordança amb allò que disposa la legislació vigent en matèria de protecció del domini públic hidràulic i de la qualitat de les aigües continentals; en aquest sentit resten prohibides totes aquelles actuacions que puguin comportar alteracions o deterioraments substancials dels ecosistemes i de les característiques paisatgístiques, geològiques i hídriques d’aquests elements”.

Per a més informació, es poden consultar els apartats següents de la pàgina web Conservació de la biodiversitat a la Xarxa de Parcs Naturals: Rius. Seguiment d'aigües continentals; Recerca i seguiment de Fauna, i Plans de seguiment i recerca al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

compartir

Font de la informació: Societat Castellarenca de Caça i Pesca (SCCP), XPN i FEHM-UB

Categoria: Paisatge, Hidrologia, Meteorologia, fauna, vertebrats, peixos, hàbitats, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Divulgació, Sant Llorenç-Obac, Biodiversitat, ODS,