caes

Sant Llorenç-Obac Hi haurà tallers, cursos, exposicions, debats i projeccions

La Pahissa del Marquet-Arts-Lletres-Natura inaugura dues noves exposicions i programa activitats fins a finals d'any

15/06/2022

Les dues noves mostres es van inaugurar el 4 de juny a la Pahissa del Marquet i es poden veure fins al 31 de juliol. Porten per nom 'Aojar. El bosquejo des-velado', fotografies de Pep Mata, i 'Art entre lletres', de Pep Camps i Joan Vinuesa. Fins al desembre, la Pahissa del Marquet, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, ha programat més exposicions i tot d’activitats complementàries com tallers, projeccions i debats, amb una presència rellevant de propostes al voltant del poeta Gabriel Ferrater, en l’any del centenari del seu naixement.

El dissabte 4 de juny, es van inaugurar dues noves exposicions a la Pahissa del Marquet amb una visita comentada de les mostres i de les publicacions exposades a les vitrines a càrrec dels mateixos artistes. D’una banda, "Aojar. El bosquejo des-velado. Serra de Finestres, la Garrotxa. Llum d’hivern, 202-2022", de Pep Mata (Barcelona, 1958), artista convidat per la Pahissa del Marquet a raó de l'intercanvi que cada any es fa en col·laboració amb Vallgrassa. Centre Experimental de les Arts, a Begues, al Parc del Garraf. En la inauguració, Mata va comentar que la seva pràctica com a fotògraf neix amb l'art de caminar ja que es defineix com un artista caminador. En aquest cas, va recórrer la serra de Finestres, al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, durant dos anys i així va fer la sèrie de fotografies que presenta amb un tractament especial del color que s’explica al fullet de sala.

L'altra exposició porta per nom "Art entre lletres. Llibres d’artistes, pintures, dibuixos i publicacions", de Pep Camps i Joan Vinuesa. Pep Camps Codina (Sant Llorenç Savall, 1954), a més de ser fill del municipi de Sant Llorenç, és a dir un artista de proximitat, representa perfectament les exposicions d'arts i lletres que proposa la Pahissa del Marquet amb el cicle “De l'Art a la Zeta”, que Camps i Vinuesa enceten. Per la seva part, el pintor, poeta i cantautor Joan Vinuesa i Baliu (Barcelona 1952) va cloure la ronda de comentaris sobre les obres amb els seus llibres a la mà, mostrant la seva escriptura, ja que molts d'aquests llibres recullen preproduccions dels seus dibuixos i poemes escrits a mà amb un alfabet creat per ell.

Recital poètic amb Miquel Desclot i NUUMU Code

L’acte d'inauguració va seguir amb el recital poeticomusical emmarcat em el cicle Poesia als parcs. El poeta Miquel Desclot va fer un recital del tot encisador, entre poemes dels seus llibres Despertar-me quan no dormo i La bella dama sense pietat. Interpretacions poètiques de l'anglès, traduccions d'autors que va donar a conèixer amb l'elegància verbal que el caracteritza. A ell mateix li agrada definir-se com “un home que creu en la paraula com a fonament de l'ésser humà, justament en una època en què la paraula és objecte d'un menyspreu de dimensions històriques”. A petició d'Ester Xargay, Desclot va acabar el recital amb uns dels seus poemes per a infants, que va dedicar a l'únic nen del públic.

A continuació, Joan Vinuesa i el grup NUUMU Code, del qual el poeta i artista en forma part, van prendre el relleu poètic i musical. Xargay va presentar el grup, que duu el nom dels comanxes (Nuumu és com s'anomenen a si mateixos els comanxes en la seva llengua). El nom NUUMU Code ve de Codi Comanxe, en record al fet que al final de la Segona Guerra Mundial els americans es comunicaven en llengua comanxe per despistar els japonesos. El grup treballa sonoritats primitives i també dadaistes: "volem crear en directe l'ambient original de les primeres músiques, quan els músics no eren professionals, i no hi havia cançons, ni escriptura, i la música tenia una finalitat ritual". A més de Vinuesa, els integrants són Montserrat Marfany, Jaume Martín, Oriol Rogent, Sergi Gon, Miquel Tuset i Antoni Robert.

El concert recital va acabar cap a les nou del vespre entre grans aplaudiments dels assistents, que van gaudir d'aquests registres musicals i poètics gens convencionals.

Activitats fins a finals d'any

Al juny, a la Pahissa del Marquet estan previstes diverses activitats. Així, el dissabte 25 de juny, s’inaugura l'Espai pati amb la mostra i acció de Jaume Geli "Beure la veu, buscar el bosc, encendre la nit" i, aquell mateix dissabte, i, després, "Encesa de veus", un acte multidisciplinari amb moltes intervencions (accions, cançons, poemes, presentacions de llibres, música, etc.) i parada de llibres a l'era de la Pahissa del Marquet i micròfon obert a qui desitgi afegir-se a la festa.

Fins al novembre, hi haurà també tallers, per exemple, un taller de fotografia a càrrec de Jaume Cusidó (9 de juliol); un d’il·lustració naturalista amb Bruna Dinarés (8 d’octubre), i un taller de poesia a l’aire lliure o plenairista (15 i 22 d’octubre) amb Josep Pedrals. Un taller d’acció musical amb Miquel Àngel Marín (29 d’octubre) i un de creació audiovisuals amb mòbils i difusió per xarxes, a càrrec d’Adolf Alcañiz (12 de novembre) completen les propostes de tallers.

Any Gabriel Ferrater a la Pahissa

La programació d’exposicions i activitats complementàries s’allargarà fins a finals d’any. Cal destacar el paper protagonista que, a partir del setembre, tindrà la figura del poeta Gabriel Ferrater. En l’any que se celebra el centenari del seu naixement i els cinquanta anys de la seva mort, la Pahissa acollirà del 3 de setembre al 30 d’octubre l’exposició "Aniversari", que aplega obres, textos i documents que mostren la faceta d’artista i crític d’art de l’autor. Aquelles dates també hi haurà instal·lacions de Mar Arza, Marta Darder, Èlia Llach i Montse Rierola, interpretacions artístiques contemporànies de l’obra de Ferrater aplegades sota el nom "Les dones i els dies". S'hi sumarà la projecció i debat, a l’Espai vídeo, de "Poetes catalans: 50 anys després", amb “Poetes catalans”, de Pere Portabella; "Poetes", documental d'Ona Balló i Carles Torres, i "Gosa poder", film d’Isaki Lacuesta.  

En aquest enllaç es pot consultar tota la programació.

compartir

Font de la informació: La Pahissa del Marquet

Categoria: Educació ambiental, Sant Llorenç-Obac, Educació ambiental, Educació ambiental, Poesia als Parcs,