caes

Sant Miquel del Fai L'accés serà gratuït, però amb reserva prèvia

La Diputació de Barcelona treballa en l'estabilització de les cingleres per poder obrir Sant Miquel del Fai la propera primavera

13/12/2022

Sant Miquel del Fai podria obrir la propera primavera, cap al març del 2023, un cop acabin les obres d’estabilització de les cingleres, a finals de febrer. Aquestes obres són necessàries per garantir la seguretat abans d’obrir l’espai al públic. Des de la compra el 2017, la Diputació de Barcelona ha invertit 5.371.736 euros per posar en condicions els espais de visita en un entorn complex geològicament. Quan s’obri, inicialment només caps de setmana i festius, l’entrada serà gratuïta, amb un aforament per a dues-centes persones. L'aparcament, per a vuitanta vehicles i dos autocars, també caldrà reservar-lo, si no s’arriba a peu o en transport públic.

Les obres responen a un estudi sobre l’estabilitat del terreny, que ha comportat la realització de diverses intervencions centrades en la protecció dels riscos geològics de despreniments de pedres, i, especialment, en l’estabilització de talussos i sanejament de cingleres. Un nou estudi fet aquest any ha observat algun tram inestable i, per aquest motiu, es van contractar aquestes noves actuacions, que afecten gran part de les cingleres de l'indret així com una part del camí que puja des de Riells del Fai.

La darrera gran obra que s’ha fet ha estat l’adequació de l’aparcament i espai d’acollida de visitants. A més, s’han renovat baranes i tancaments de protecció amb l’objectiu de garantir la seguretat dels usuaris a partir de propostes respectuoses amb el patrimoni natural, paisatgístic i històric de l'espai.

Seguretat dels itineraris

Així mateix, aquest 2022 s’han completat actuacions per al condicionament del camí i recorregut interior per recuperar els desperfectes provocats pels aiguats de la tardor del 2018 i del temporal Gloria del 2019. Aquestes actuacions han permès una renaturalització de diversos punts de l'espai així com la recuperació d’àrees concretes de les balmes a l’entorn del llac situat al costat del monestir.

També, durant els anys 2020 i 2021 s’han portat a terme altres actuacions de millora de les instal·lacions com la reforma de totes les conduccions i instal·lacions de l’enllumenat, i adaptar-les a les normatives de seguretat, sostenibilitat i respecte per l’entorn natural amb la reducció d’impacte mitjançant el soterrament de conduccions i infraestructura general de sistemes. Aquestes actuacions han complementat les executades els anys 2018 i 2021 referents a la renovació i adequació d’instal·lacions de baixa tensió per a la seva legalització.

El conjunt de Sant Miquel del Fai forma part de la xarxa Natura 2000, té un interès natural, paisatgístic i territorial molt alt a causa dels seus valors, de l’espai on es troba i perquè inclou un patrimoni arquitectònic molt important, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya (Casa Prioral, església troglodítica de Sant Miquel, ermita de Sant Martí, etc.), documentat des del segle XI.

En paral·lel a les tasques i actuacions necessàries per a la reobertura, la Diputació de Barcelona ha decidit que la gestió de la finca de Sant Miquel del Fai i la futura gestió de l'Espai Natural dels Cingles de Bertí sigui assumida per la Gerència de Serveis d’Espais Naturals, de manera que en un futur proper esdevingui un espai natural més dins la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, i pugui oferir un espai de visita, gaudi de la natura i turisme sostenible.

compartir

Font de la informació: Gabinet de premsa de la Diputació de Barcelona

Categoria: Geologia, Gestió del medi, Sant Miquel del Fai, Prevenció incendis, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,