caes

Diputació de Barcelona | Marina | Garraf | Sant Llorenç-Obac | Xarxa de Parcs Naturals Dades del Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) a la província de Barcelona

Un estiu de risc extrem d'incendis forestals, el més elevat dels darrers deu anys

12/09/2022

Segons dades del Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) que realitza la Diputació de Barcelona, del 21 de juny a l’1 de setembre, període de vigència del Pla, a la demarcació de Barcelona s'han assolit un total de tretze dies de risc extrem d’incendis, amb l’activació del nivell 3 del Pla Alfa, el nombre més elevat dels darrers deu anys. En conseqüència, també ha estat el més difícil pel que fa a la prevenció i extinció d’incendis forestals. A la Xarxa de Parcs Naturals l'incendi més greu va ser al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i també n'hi va haver de significatius al Parc del Garraf i al Parc de la Serralada de Marina.

D’acord amb les dades registrades, des del 21 de juny fins al 31 d’agost a les comarques barcelonines s’han registrat un total de 174 incendis forestals, agrícoles o periurbans que han afectat una superfície total de 2.065,8 hectàrees. La majoria d’aquestes hectàrees corresponen a l’incendi del Pont de Vilomara, a la comarca del Bages, que va afectar 1.696,8 hectàrees dels municipis del Pont de Vilomara i Rocafort, Sant Fruitós de Bages, Sant Vicenç de Castellet i Talamanca.

Aquest incendi va afectar un total de 450 hectàrees de la superfície del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i va afectar les urbanitzacions River Parc, Les Brucardes, Marquet Paradís i Can Riera, on s’han malmès cinquanta cases. Totes les dades aplegades sobre els incendis de la campanya 2022 es poden consultar en la interfície web https://incendis.diba.cat/incendis.

La campanya del PVI s’ha coordinat amb els ajuntaments i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de la província, i ha anat a càrrec d’un equip de 239 persones, que han fet funcionar 15 torres de guaita, 93 unitats mòbils d’informació i dissuasió i 8 centres de control, des d’on s’han supervisat 67 càmeres de videovigilància destinades a la detecció i seguiment d’incendis forestals. Degut al risc extrem d’incendis forestals esdevingut al juny, 12 de les torres de vigilància van ser activades excepcionalment el cap de setmana del 18 de juny, tres dies abans de l’inici de campanya.

Tot i l’esforç ingent realitzat en vigilància que ha limitat el temps dedicat pel dispositiu a altres tasques, aquest any l’equip d’informadors ha sensibilitzat sobre prevenció d’incendis a 59.672 persones, la tercera dada més alta de la història del PVI. També s’han pogut inspeccionar 3.289 punts d’abastament d’ai­gua de prevenció d’incendis forestals, un nombre molt similar als inspeccionats el 2021.

El personal del PVI ha notificat 147 infraccions a la norma­tiva d’incendis, d’aquestes, en 120 ocasions s’ha detectat l’infractor i l’efectivitat en la dissuasió ha estat del 87,5 %, evitant-se així 105 situacions de risc d’incendi. Cal destacar que un 31,3 % de les in­fraccions han estat relacionades amb l’ús de maquinària que pot generar guspires, sense l’autorització pertinent, i, exactament amb el mateix percentatge, han estat infraccions de barbacoes fora de normativa.

Pel que fa als punts de risc, s’han detectat un total de 643 abocaments amb risc d’incendi, un 8,6 % més que la campanya anterior, la gran majoria localitzats en camins, pistes o dins el bosc. A més a més d’aquests abocaments s’han retirat del medi natural un total de 613 petits abocaments de deixalles, amb un volum total de 18,4 m3. També s’han detectat un total de 116 incidències en línies elèctriques, un 37,6 % menys que en la campanya anterior, provocades en un 44% dels casos, per la vegetació que contacta amb els conductors o amb el suport.

Totes les dades recopilades pel PVI es poden consultar per municipis i comarques a través d’una interfície web oberta a tothom.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) números 13 "Acció climàtica" i 15 "Vida terrestre". Els disset ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre del 2015 i formen part de l’Agenda global per al 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

compartir

Font de la informació: Gabinet de premsa de la Diputació de Barcelona

Categoria: Paisatge, hàbitats, Gestió del medi, Diputació de Barcelona, Marina, Garraf, Sant Llorenç-Obac, Xarxa de Parcs Naturals, Prevenció incendis, Biodiversitat, Educació ambiental, Diputació de Barcelona, ODS,