caes

Xarxa de Parcs Naturals Ja podeu consultar i descarregar-vos les ponències presentades

Aportacions de la Jornada Tècnica d'Espais Naturals

26/11/2019

El dijous 14 de novembre, es va celebrar la Jornada tècnica 'La col·laboració publicoprivada en la gestió d’espais protegits’, a l'Escola de Teixits de Canet de Mar. La sessió va aplegar una cinquantena de persones, entre responsables polítics i tècnics d'ajuntaments, consells comarcals i consorcis i personal tècnic que treballa per a la gestió i conservació d’espais naturals, la gestió del territori i el medi ambient.

Van obrir l'acte Josep M. Masvidal, tercer tinent d’alcalde i regidor de Medi Ambient i Sanitat de l’Ajuntament de Canet de Mar, i Jordi Padrós, coordinador d’Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, els quals van donar la benvinguda a la cinquantena d'assistents. 

La primera ponència, a càrrec de  Josep Maria Mallarach, va emmarcar la jornada i les experiències que s’hi van presentar. Mallarach va parlar de la necessitat de la governança per a la conservació i gestió dels espais naturals, sotmesos a grans pressions per les tendències insostenibles del nostre sistema. Segons el ponent, la situació és especialment complexa a Catalunya, una de les zones més turistificades del món, amb diferents administracions amb competències i on la major part del territori dels espais naturals és propietat privada.

Per encarar aquests grans reptes, cal gestionar aquests espais amb criteris de governança, un nou paradigma que suposa, entre d’altres, la transparència i avaluació de les polítiques portades a terme, fer una gestió eficient que incorpori els diferents agents del territori: administracions, entitats, propietaris i la pròpia ciutadania. A Catalunya, aquesta nova manera de fer passa per un nou marc legal, la priorització de la conservació preventiva, el foment de la cogestió, la diversificació de les fonts de finançament i la implicació de totes les parts en la resolució dels conflictes derivats de la situació actual.

Experiències d'arreu

Les experiències que van seguir a aquesta ponència van ser una bona mostra del fet que ja s’ha començat a caminar en aquesta direcció. Així, el Parc Natural de la Serra de Collserola fa temps que incorpora la participació de diferents agents en la gestió, molt especialment entitats ambientalistes i del territori, que participen en una taula d’entitats i en diferents programes com ara Col·laborem amb el Parc, tal i com va explicar Glòria Arribas, tècnica del Parc. És també el cas de l’Associació de Veïns i Veïnes Santa Maria de Vallvidrera-Mas Sauró, representada a la jornada per la Maria Garrés, molt implicada en alguns projectes del Parc, com ara en l’eradicació de l’ailant, planta invasora cada cop més present al nostre territori. Tal com va dir Arribas, la participació de les AAVV és fonamental perquè permet la detecció, la sensibilització i la intervenció en finques privades.

En Xavier Escuté, de la Fundació Catalunya-La Pedrera, va donar a conèixer els principis de la gestió dels vint-i-set espais naturals (8.000 ha) de la seva propietat, gestió que respon, en bona mesura, als criteris de governança defensats pel primer ponent: plans de gestió adaptatius, sistema d’indicadors de seguiment de la biodiversitat, projectes de cooperació amb altres agents, no només administracions públiques, sinó universitats (treballs d’estudiants), pagesos (xarxa de pagesos per fomentar l’agricultura ecològica) i la ciutadania, amb més de 1.100 persones voluntàries.

La següent experiència presentada va ser la col·laboració establerta entre el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i Nestlé Waters (propietària d’Aigua de Viladrau) per conèixer i preservar els recursos hidrològics del Montseny. En David Bonilla, responsable de recursos hídrics de l’empresa, i en Daniel Guinart, biòleg del Parc Natural, van explicar les principals actuacions que s’estan portant a terme, junts i per separat, per tal de mantenir l’aigua del Montseny davant un escenari difícil pel canvi climàtic, tot millorant la seva qualitat, aspecte clau per a la preservació de la seva biodiversitat. Bona part d’aquestes actuacions es fan amb la col·laboració d’altres agents com ara l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) o els propietaris.

Precisament una tècnica de l’ACA, l’Evelyn Garcia, va obrir la taula següent, tot explicant com els convenis amb entitats per a la custòdia fluvial s’han convertit en un marc excel·lent, gairebé imprescindible, per a la cogestió del domini públic hidràulic. Amb una programa d’acció de quatre anys, el convenis de custòdia estableixen un pla d’actuació i una bateria d’indicadors de seguiment que permeten la regeneració d’ecosistemes i suposen, a més, la dinamització econòmica del territori i la integració de diferents grups socials, entre d’altres. Una bona prova va ser l’experiència presentada a la mateixa taula per l’Hèctor Hernández, de l’Associació mediambiental la Sínia, que fa la custòdia de tota la conca del riu Gaià, i en Jordi Pijoan, alcalde de Querol. Val a dir que tots els ajuntaments de la conca, que compta amb cinc espais naturals, participen en el projecte.

I un finançament estable per als projectes de cogestió és el que va reclamar l’últim ponent, en Pere Josep Jiménez, del Grup de Natura Freixe. Aquesta entitat gestiona la Reserva Natural de Sebes i meandre del Flix i va ser la promotora de la seva creació fa trenta anys. Segons el ponent, l’administració destina els recursos als grans espais naturals i caldria un model de gestió concertada, igual que es fa a l’educació o a la sanitat, per garantir la gestió de la resta d’espais amb un finançament estructurat i estable.

Debat final

La Jornada Tècnica es va tancar amb un debat entre tots els ponents i el públic assistent moderat -com tot la sessió- pel tècnic de la Gerència d'Espais Naturals, Carles Castell.

 

Documentació i ponències 

 

Ja podeu consultar i descarregar-vos en l'enllaç al programa les diverses ponències i presentacions.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Divulgació, Xarxa de Parcs Naturals, Diputació de Barcelona, Recerca i seguiment, Publicacions, Planificació i avaluació, Biodiversitat, Gestió del medi, ODS, Ponències, general,