caes

Xarxa de Parcs Naturals | Garraf | Diputació de Barcelona Ha comptat amb la participació de Valentí Junyent, diputat d'Espais Naturals, i Xavier Roget, assessor de la Xarxa de Parcs Naturals

Fort suport a la investigació i implementació de pràctiques de benestar basades en la natura, al III Seminario Iberoamericano

08/06/2022

S'ha celebrat el III Seminario Iberoamericano Naturaleza, Salud y Bienestar, organitzat per la Diputació de Barcelona i el Forest Therapy Hub (FTHub), amb diverses sessions en línia gratuïtes. Entre el 31 de maig i el 4 de juny, s’han presentat casos pràctics i experiències en primera persona de la mà d'investigadors d’àmbits multidisciplinaris sobre solucions basades en la natura. L’esdeveniment ha comptat amb la participació del diputat delegat d’Espais Naturals, Valentí Junyent, i de l’assessor de Turisme i Cultura de la Xarxa de Parcs Naturals, Xavier Roget.

S'ha celebrat, durant la setmana del 31 de maig al 4 de juny, el III Seminario Iberoamericano Naturaleza, Salud y Bienestar. Gratuït i desenvolupat en línia, el III Seminario va comptar amb la intervenció d'obertura del diputat delegat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d'Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, ​​Valentí Junyent, i del director executiu de Forest Therapy Hub (FTH), Alex Gesse.

Experts i investigadors de Catalunya, Espanya, Portugal, Canadà, Estats Units, Perú, Argentina, Mèxic, Xile, Brasil i països associats com la Gran Bretanya, Itàlia i Letònia, entre altres, van compartir coneixement, l’estudi de casos i investigacions al voltant de la salut mental i el benestar, la teràpia de bosc, els banys de bosc, les polítiques públiques i la sostenibilitat.

També es va abordar la gestió d'espais verds protegits, l'ecopsicologia i la psicologia ambiental, la prescripció verda i la prescripció social, i la teràpia d'aventura i teràpia de natura, la salut planetària i l'ecoturisme, entre altres temes.

La visió de la Xarxa de Parcs Naturals

Xavier Roget, assessor de Turisme i Cultura de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, que va participar al Mòdul 1 sobre "Espais naturals protegits i benestar" oferint una visió de la Xarxa de Parcs Naturals, ​​va destacar que la trobada és una “oportunitat per anar incorporant constantment experiències i evidència científica del desenvolupament d'aquests temes” i va anunciar la redacció del pla estratègic de salut i benestar de la Xarxa de Parcs de Barcelona les properes setmanes.

Per la seva banda, Alex Gesse, director executiu de Forest Therapy Hub, institució coorganitzadora de la trobada al costat de la Diputació de Barcelona, va destacar la importància de compartir el coneixement com a actitud científica i professional permanent, alhora que va donar detalls sobre la importància del Mètode FTHub per al disseny i la implementació de pràctiques de benestar basades en la natura, especialment la teràpia de bosc. "Ens agrada entendre l´exposició a la natura com un cercle que porta beneficis, des de l´actitud passiva de només estar respirant l´aire del bosc, fins a l´actitud activa a la natura per crear una relació amb l´entorn que ens envolta".

Professionals de teràpia de bosc d'Escòcia (Hugh Asher), Itàlia (Manuela Renzi), Letònia (Inga Dreimane) i Espanya (Johanna Maluenda Terreros i Marta Ayats) van exposar el seu treball amb poblacions amb artritis, amb adolescents, amb rehabilitació d'addiccions, i amb problemes de salut mental, respectivament.

Investigadores com Kirsten McEwan de Regne Unit i Lis Leao del Brasil van donar a conèixer resultats dels seus estudis al voltant dels banys de bosc i la depressió, en primer lloc, i a l'ús d'imatges de naturalesa per al benestar de pacients i de personal de la salut, en segon lloc.

Una taula de pioneres com Marta Pahissa, ambientòloga i responsable de Transformació ambiental a DKV Seguros, Melissa Lem, responsable de PaRx Canada, i Jill Litt, professora de Salut ambiental al Programa d'estudis ambientals de la Universitat de Colorado a Boulder i investigadora associada de l'ISGlobal Barcelona, ​​van exposar al mòdul Prescripció verda i Prescripció Social, en què van abordar els desafiaments i èxits en la seva tasca d'implantar la recepta verda en diferents àmbits i països.

A més, es van donar a conèixer els informes científics de FTHub en col·laboració amb investigadors de disciplines diverses: Estàndard de característiques essencials d'espais verds saludables, amb Gorka Altuna, enginyer de Monts (Espanya), i Espais segurs en banys de bosc i teràpia de bosc amb Susan Andrien, professional de teràpia de bosc i terapeuta (EUA).

Banys de bosc

La tercera edició d'aquest seminari en línia va culminar amb un 4 de juny experiencial de banys de bosc a diferents espais i ciutats del món a càrrec de guies i professionals FTHub. A la Xarxa de Parcs Naturals, se'n van fer al Parc del Montnegre i el Corredor, al Parc Natural de la Serra de Collserola i a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

Pel que fa a la participació, es van superar les set-cents inscripcions i les assistències en viu van arribar a les dues-centes en algunes de les taules. Durant les properes setmanes s'aniran pujant de mica en mica les xerrades al lloc web.

compartir

Font de la informació: Forest Therapy Hub (FTHub)

Categoria: Paisatge, flora, hàbitats, Divulgació, Ponències, Vídeos, Xarxa de Parcs Naturals, Garraf, Diputació de Barcelona, Biodiversitat, Diputació de Barcelona, ODS, Notícies d'arreu,