caes

Xarxa de Parcs Naturals | Diputació de Barcelona S'editarà una publicació amb els onze casos de bones pràctiques en accessibilitat seleccionats

La Xarxa de Parcs Naturals, escollida per l'Organització Mundial del Turisme com a exemple de bones pràctiques a Europa en turisme accessible

22/02/2021

La Xarxa de Parcs Naturals ha estat escollida per l'Organització Mundial del Turisme (OMT) com a exemple de bones pràctiques a Europa en turisme accessible. La Diputació de Barcelona va accedir al Grup de treball en turisme accessible de la mà de l'Agència Catalana de Turisme. Properament, s'editarà una publicació que aplegarà els onze casos de bones pràctiques en accessibilitat seleccionats per l'OMT, un dels quals és el de 'No et quedis a casa!'.

El dijous 18 de febrer va tenir lloc la segona trobada del Grup de treball sobre turisme accessible, promoguda en el si de l'Organització Mundial del Turisme (OMT). En aquesta sessió es van donar a conèixer quatre dels onze casos escollits per l’OMT com a exemple de bones pràctiques en turisme accessible en espais naturals protegits i àrees costaneres. Entre aquests quatre casos hi havia el sistema implementat per la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona des del 2005 amb el lema ‘No et quedis a casa!’.

El juny del 2020, l’Agència Catalana de Turisme (ACT) va ser acceptada per formar part del Grup de treball en turisme accessible de l’Organització Mundial del Turisme (OMT) i va ser de la seva mà que la Diputació de Barcelona va ser escollida com a exemple de bones pràctiques en aquest àmbit. Aquest Grup de treball està impulsat per Red Estable, membre afiliat a l’OMT, i té com a objectiu principal millorar el coneixement i la sensibilització de la població envers l’accessibilitat en el turisme.

No et quedis a casa!

Durant la sessió del 18 de febrer del Grup de treball es van donar a conèixer quatre dels onze projectes seleccionats per l’OMT. La presentació de la Xarxa de Parcs Naturals va estar elaborada per la tècnica de la Secció de Divulgació i Comunicació de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals, Dafne Farré, i pel cap de l’esmentada Secció, Josep Melero.

La presentació va recopilar les nombroses accions de la Xarxa de Parcs Naturals encaminades a facilitar l'accés al medi natural de totes les persones. Entre elles, hi ha itineraris accessibles, rutes teatralitzades i passejades guiades inclusives, préstec de materials que faciliten l'accés als espais naturals, dossiers pedagògics adaptats als programes educatius i el repte d’aconseguir un transport públic accessible als parcs.

A més del cas de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, també es van presentar tres projectes d’indrets i països diversos: el "Forest Trail Bliznec", de Croàcia; l'"Accessible Tourist Attraction Development Project", de Corea del Sud, i el "Trencant  barreres", del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (Catalunya).

La sessió, feta mitjançant la plataforma Zoom, va estar coordinada per Michele Pitta (UNWTO) i Daniel Zunzunegui (Red Estable), coordinadora i cap respectivament del Grup de treball en turisme accessible a l’Organització Mundial del Turisme (OMT). Marnie Peters, presidenta d’Accessibility Simplified, en va ser la moderadora.

Després de cada presentació, Peters va adreçar preguntes als referents de cada projecte alhora que també es responien dubtes dels assistents a traves del xat. Els representants de la Diputació de Barcelona van incidir especialment, d’una banda, en la singularitat del "No et quedis a casa!", un projecte global per al conjunt de la Xarxa de Parcs Naturals, i, d’una altra, en la voluntat de poder disposar dels recursos i aliances necessaris en el territori perquè es continuï desenvolupant.

En una segona i tercera sessions que tindran lloc durant el mes de febrer, es presentaran la resta dels casos seleccionats. Són els següents: "Camino de Santiago accessible" (Navarra), "Can Morei" (Catalunya), "The Certification of accessible cycling routes in Wallonia" (Bèlgica), "Hiking for All: Enjoy your abilities with Handisport Mallorca!" (Illes Balears), "Beaches for all by re-using plastic" (Costa Rica); "Blue Flag as a promoter for accessible tourism" (Dinamarca), i "Implementation and Certification of a Universal Accessibility Management System for the creation of an Assisted Bathing Point" (Illes Canàries).

Tots aquests exemples de bones pràctiques seran recopilats i editats per l’OMT en un futur butlletí d’aquesta associació.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Accessibilitat als parcs, Educació ambiental, Xarxa de Parcs Naturals, Diputació de Barcelona, Educació ambiental, Diputació de Barcelona, ODS, Educació ambiental,