caes

Xarxa de Parcs Naturals | Montseny | Guilleries-Savassona | Marina | Litoral | Montesquiu | Foix | Garraf | Montnegre-Corredor | Olèrdola | Sant Llorenç-Obac | Diputació de Barcelona Ja es tenen dades dels parcs del Foix, Castell de Montesquiu, Garraf, Sant Llorenç del Munt i l'Obac i Espai Natural de les Guilleries-Savassona

La Xarxa de Parcs Naturals s'incorpora a la xarxa FENOCAT i inicia seguiments fenològics a diversos parcs

03/12/2020

L’any 2019 es va signar el conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i el Servei Meteorològic de Catalunya per incorporar personal dels parcs de la Xarxa de Parcs Naturals com a observadors de la Xarxa Fenològica de Catalunya (FENOCAT). Després d’unes jornades de formació del personal implicat, durant el 2020 ja s’han iniciat seguiments fenològics de plantes, ocells i papallones diürnes a diversos parcs i espais naturals protegits per conèixer l'impacte del canvi climàtic a la XPN.

La Xarxa Fenològica de Catalunya (FENOCAT), gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya, fa el seguiment de determinats estadis fenològics de tres grups d’éssers vius (plantes, ocells i papallones diürnes) amb l’objectiu de monitoritzar els efectes del canvi climàtic. Aquest seguiment es realitza a partir de les dades aportades pel conjunt dels observadors fenològics voluntaris distribuïts arreu del territori. 

Arran de la signatura l’any 2019 del conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i el Servei Meteorològic de Catalunya es van iniciar els passos oportuns per incorporar com a observadors de la xarxa FENOCAT persones que treballen als parcs de la Xarxa de Parcs Naturals. D’aquesta manera, es va iniciar el seguiment fenològic de determinades espècies vegetals i animals en l’àmbit dels seus respectius parcs i, a llarg termini, es podrà conèixer l’impacte del canvi climàtic a la XPN.

Després d’unes jornades de formació del personal implicat fetes durant el darrer trimestre del 2019, enguany ja s’ha iniciat el monitoratge fenològic en alguns espais naturals protegits. Les persones que són observadores de la xarxa FENOCAT trien les espècies a seguir a partir d’una llista d’espècies dels grups d’organismes bioindicadors esmentats abans (plantes, ocells i papallones diürnes) i la zona del parc on faran aquest seguiment i comencen a fer les observacions.

Malgrat els problemes que hi ha hagut i que encara hi ha a causa de la situació de pandèmia per la COVID-19, ja s’han iniciat observacions a diferents punts del Parc del Foix, Espai Natural de les Guilleries-Savassona, Parc del Castell de Montesquiu, Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i Parc del Garraf, mentre que ja s’han decidit també observadors i punts d’observació per a futures observacions al Parc de la Serralada de Marina, Parc de la Serralada Litoral, Parc del Montnegre i el Corredor i Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

Cal esperar que durant l’any 2021 es consolidin aquestes observacions i, si escau, s’ampliïn amb algun altre parc i punt d’observació més. És important recordar que només amb una informació completa i contínua és possible fer un bon monitoratge de l’impacte del canvi climàtic en els éssers vius ja que aquesta anàlisi s’ha de fer a partir de sèries de bastants anys d’observacions.

compartir

Font de la informació: FENOCAT - Servei Meteorològic de Catalunya

Categoria: Paisatge, Hidrologia, Meteorologia, Atmosfera, flora, fauna, invertebrats, insectes, ocells, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Xarxa de Parcs Naturals, Montseny, Guilleries-Savassona, Marina, Litoral, Montesquiu, Foix, Garraf, Montnegre-Corredor, Olèrdola, Sant Llorenç-Obac, Diputació de Barcelona, Biodiversitat, Diputació de Barcelona, ODS,