caes

Xarxa de Parcs Naturals | Montseny | Guilleries-Savassona | Marina | Litoral | Montesquiu | Foix | Garraf | Montnegre-Corredor | Sant Llorenç-Obac | Diputació de Barcelona Realitzada en línia

Tècnics de la Xarxa de Parcs Naturals participen en la 1a Trobada d'observadors fenològics de la Xarxa FENOCAT

08/01/2021

El 19 de desembre es va celebrar la 1a Trobada d'observadors fenològics de la Xarxa Fenològica del Servei Meteorològic de Catalunya (FENOCAT). La jornada va comptar amb l'assistència de prop d'una trentena de membres de la Xarxa FENOCAT, entre els quals hi havia personal de diversos parcs de la Xarxa de Parcs Naturals. Durant la sessió, realitzada en línia a causa de la pandèmia, es van repassar tant les actuacions fetes al llarg del 2020 com les accions previstes per al 2021, per exemple l’elaboració d’una nova guia fenològica infantil.

Eliseu Vilaclara, director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va obrir la jornada i va lloar la tasca dels observadors subratllant que, malgrat els confinaments lligats a la pandèmia de la COVID-19, l'afectació en el nombre i la qualitat de les observacions ha estat mínima. A continuació, els membres del fenoequip del SMC van fer un repàs de les actuacions fetes al llarg del 2020 i de les que es preveu realitzar durant el 2021, entre les quals destaca la creació d'una nova guia fenològica infantil. Un interessant debat final va permetre als participants clarificar dubtes i plantejar millores en la metodologia d'observació.

Si bé les circumstàncies lligades a la pandèmia van fer necessari que fos de manera virtual, aquesta sessió va ser la primera vegada que els protagonistes de la Xarxa FENOCAT, els observadors, es van poder veure les cares i des de l'Àrea de Climatologia del SMC es va voler agrair la dedicació i professionalitat de tots els observadors fenològics i meteorològics en aquests moments difícils.

Incorporació de la Xarxa de Parcs Naturals a la Xarxa FENOCAT

L'any 2019 es va signar el conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i el Servei Meteorològic de Catalunya per incorporar personal dels parcs de la Xarxa de Parcs Naturals com a observadors de la Xarxa FENOCAT. Després d'unes sessions de formació fetes el darrer trimestre del 2019, al 2020 ja es van poder iniciar seguiments fenològics de plantes, ocells i papallones diürnes a diversos parcs i espais naturals protegits per conèixer l'impacte del canvi climàtic a la Xarxa de Parcs Naturals.

Actualment es disposa de dades corresponents al Parc del Foix, Parc del Castell de Montesquiu, Parc del Garraf, Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i Espai Natural de les Guilleries-Savassona i s'han estipulat observadors i punts d’observació per a futures observacions al Parc de la Serralada de Marina, Parc de la Serralada Litoral, Parc del Montnegre i el Corredor i Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. Més informació en aquest enllaç.

compartir

Font de la informació: FENOCAT - Servei Meteorològic de Catalunya

Categoria: Paisatge, Hidrologia, Meteorologia, flora, fauna, invertebrats, vertebrats, insectes, ocells, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Divulgació, Ponències, Xarxa de Parcs Naturals, Montseny, Guilleries-Savassona, Marina, Litoral, Montesquiu, Foix, Garraf, Montnegre-Corredor, Sant Llorenç-Obac, Diputació de Barcelona, Dia Europeu dels Parcs, Biodiversitat, ODS,