caes

Xarxa de Parcs Naturals | Diputació de Barcelona Obra de l'historiador Pau Castell Granados

Un estudi sobre la bruixeria a Catalunya entre els anys 1830 i 2020 guanya el VI Premi Rafael Patxot i Jubert

21/04/2021

El treball Els estudis sobre la bruixeria i la cacera de bruixes a Catalunya (1830-2020). Entre la història i el folklore, de Pau Castell Granados, és el guanyador del VI Premi Rafael Patxot i Jubert (edició 2020). L’anunci es va fer durant la presentació del volum guanyador del V Premi Rafael Patxot (edició 2019) Del silenci a la represa. La censura en la traducció catalana durant el franquisme, retransmesa en directe des del canal Youtube Univers Patxot el dimarts 20 d’abril. El Premi, convocat per l'Institut d’Estudis Catalans (IEC), té una dotació de 5.000 euros que aporta la Diputació de Barcelona, que també fa l’edició del volum.

L’estudi guardonat amb el VI Premi Rafael Patxot i Jubert (edició 2020) porta per títol Els estudis sobre la bruixeria i la cacera de bruixes a Catalunya (1830-2020). Entre la història i el folklore i és obra del docent i investigador vinculat a la Universitat de Barcelona Pau Castell i Granados. Castell és especialista en la història de la cacera de bruixes, tema al qual va dedicar la seva tesi doctoral, i en la història del Pallars.

L’anunci va tenir lloc el dimarts 20 d'abril a la tarda durant la presentació, retransmesa en directe des del canal Youtube Univers Patxot, del V Premi Rafael Patxot i Jubert Del silenci a la represa. La censura en la traducció catalana durant el franquisme. Obra de la investigadora del Grup d’Estudis de la Traducció Contemporània al Català (GETCC) de la UAB Lara Estany i Freire, l'acte va comptar amb la presència, a més de l’autora, de Josep Tarín, diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, i de Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans.

Durant la presentació, Estany va presentar el treball, fruit de la seva tesi doctoral, i va incidir en la metodologia d'anàlisi que va seguir a l'hora d’elaborar l'estudi, centrat en el lligam o patró existent entre les decisions dels censors i les decisions dels traductors. També va abordar la qüestió de l'autocensura que s’imposaven els mateixos traductors (major o menor en funció del traductor), coneixedors del filtre del censor que posteriorment hauria de passar el text. Així mateix, va destacar que durant els anys en què se centra el seu treball, més que no pas la política o la religió, el sexe va ser el tema més censurat.

Un interessant torn final de preguntes va cloure l’acte. Entre d’altres aspectes, Lara Estany va respondre als interrogants de les diverses persones que seguien l’acte en directe i va oferir llum sobre l'efecte de la censura damunt altres gèneres com la poesia o l'assaig, quines tradicions literàries van entrar amb força gràcies a les traduccions al català i per què el seu estudi se circumscriu a la dècada de 1960 i no s’allarga fins a la mort del dictador.

Podeu recuperar la presentació en aquest enllaç així com veure'n el bibliotràiler resum.

Col·lecció 'Premi Rafael Patxot i Jubert'

A la Llibreria de la Diputació estan disponibles els cinc volums apareguts fins al moment en el marc de la col·lecció "Premi Rafael Patxot i Jubert". Són els següents: Santuaris, ermites i capelles de l'època del Barroc. Geografia sagrada de la muntanya catalana (Garganté, M., Solà, X.); La marina catalana a la Baixa Edat Mitjana. Sant Feliu de Guíxols, un port excepcional en la construcció i carenat de coques, naus i naus grosses (Pujol, M.), i L'univers vivent d'Hildegarda von Bingen: Perspectives filosòfiques (Rabassó, G.); La Patum de Berga: festa, guerra i política (Rumbo Soler, A), i Del silenci a la represa. La censura en la traducció catalana durant el franquisme (Estany i Freire, L).

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, Diputació de Barcelona, Diputació de Barcelona, Llibres, revistes i CD, Vídeos,